Veleposlaništvo RS Tokio /

31. 01. 2020

Spremembe pravil izdajanja schengenskih vizumov

2. februarja 2020 v veljavo stopi sprememba Vizumskega zakonika (Uredba (ES) 810/2009). Posledično se bodo spremenila nekatera pravila izdajanja schengenskih vizumov.

Najpomembnejše spremembe vključujejo:

  • za schengenski vizum se lahko od 2. februarja 2020 zaprosi 6 mesecev pred nameravanim potovanjem in ne več 3 mesece;
  • vizumska taksa se poviša na 80 evrov z izjemo otrok do dopolnjenega 6 leta starosti, ki so opravičeni plačila takse, otrokom med 6. in dopolnjenim 12. letom, se zaračuna 40 evrov vizumske takse;
  • v veljavo stopijo novi obrazci vizumske vloge, ki je dosegljiva na strani Vstop in prebivanje;
  • spreminjajo se pravila izdajanja vizumov za večkratni vstop in daljšo veljavnost.

Višina vizumske takse se za državljane tretjih držav, ki imajo z Evropsko unijo sklenjen sporazum o vizumskih olajšavah, ne spreminja in ostaja 35 evrov.

16. 05. 2019

Sloveniji več kot 2 mio EUR od prodaje diplomatskega predstavništva nekdanje SFRJ v Tokiu

Države naslednice nekdanje SFRJ so v Tokiu skupaj prodale zgradbo v kateri je bilo veleposlaništvo in rezidenca nekdanje SFRJ in zanjo iztržile preko 15 mio EUR. Sloveniji, v skladu s Prilogo B Sporazuma o nasledstvu pripada 14 % kupnine, to je 2,1 mio EUR. Prodaja nepremičnine v Tokiu je velik uspeh držav naslednic, ki so po prodaji rezidence nekdanje SFRJ v New Yorku maja lani, skupaj prodale že drugo nepremičnino.

Postopek skupne prodaje je bil dolgotrajen in zapleten, potrebno je bilo veliko usklajevanj med državami, nepremičninsko agencijo in odvetniki, pred prodajo pa je bilo potrebno pridobiti tudi soglasje Ministrstva za zunanje zadeve Japonske.

Po razpadu skupne države je zgradbo, ki je bila zgrajena leta 1965, za svoje diplomatsko predstavništvo uporabljala Republika Srbija. V prvem in drugem nadstropju so poslovni prostori, v drugem nadstropju je tudi eno stanovanje za zaposlene. V tretjem nadstropju je rezidenca, velika 300 m2. Objekt je bil nazadnje prenovljen predno so začeli veljati novi protipotresni standardi leta 1981 in je zato potreben rušenja.

Države skupaj prodajajo tudi diplomatske nepremičnine nekdanje SFRJ v Bonnu, Bernu in New Yorku (Misija nekdanje SFRJ). Postopki so v teku, države so že dobile nekaj ponudb, ki pa jih še pregledujejo.

Ocenjujemo, da proces sukcesije na področju delitve diplomatskega premoženja v zadnjih treh letih napreduje zelo dobro. Slovenija je v postopkih zelo angažirana, saj je pobudnica aktivnosti in intenziviranja procesa. V tem času je Slovenija prevzela še šest nepremičnin nekdanje SFRJ  (po dve v Braziliji in Tanzaniji, po eno v Maliju in Maroku) in od skupnih prodaj nepremičnin v New Yorku in Tokiu skupaj dobila več kot 3 mio EUR. Od prodaje nepremičnine v Milanu, ki jo je pridobila iz naslova nasledstva, je Slovenija v letu 2017 prejela 4,87 milijona EUR kupnine. V skladu z Zakonom o zunanjih zadevah so pridobljena sredstva namenska sredstva ministrstva.

 

 

Novice

24.08.2017  

Volitve predsednika RS 2017 - dajanje podpore volivcev oz. poslancev DZ RS

Skladno z določbami Zakona o volitvah predsednika republike (Uradni list RS, št. 39/92 in 73/013 –...


07.07.2017  

Izvedba zakonodajnega referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper (ZIUGDT)

Državljane in državljanke Republike Slovenije, ki v Republiki Sloveniji nimate stalnega...


Veleposlaništvo na Facebook-u

Na veleposlaništvu smo odprli portal na Facebook-u, kjer lahko spremljate aktualne zadeve na Japonskem.

Link: https://www.facebook.com/pages/Slovenian-Embassy-Tokyo/1619008191689204

Veleposlaništvo Republike Slovenije Tokio

14-12 Minamiaoyama 7-chome 
Minato-Ku 
Tokyo 107- 0062 
Japan

T: + 81 3 54 68 62 75
F: + 81 3 54 68 11 82
E: vto(at)gov.si 

    sloembassy.tokyo(at)gov.si

 

 

18. 04. 2016

Zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma

Obveščamo vas, da bo na Veleposlaništvu RS v Tokiu potekalo zbiranje podpisov volivcev do 18. 5. 2015, za podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonih o spremembah in dopolnitvah:

-Zakona o varstvu okolja

-Zakona o trgu finančnih instrumentov,

-Zakona o sodnih taksah in

-Zakona o Slovenskih Železnicah.

Volivci lahko podajo pisno podporo na posebnem obrazcu, svoj podpis pa morajo osebno overiti ob predložitvi osebnega dokumenta na Veleposlaništvu RS v Tokiu. Tako overjen obrazec podpore mora volivec posredovati na naslov pobudnika za referendum:

Policijski sindikat Slovenije, Štefanova 2, Ljubljana.

Twitter MZZRS

Napovednik