Veleposlaništvo RS Tokio /

Razglasitev epidemije v Republiki Sloveniji

Vlada RS je z današnjim dnem razglasila epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 na celotnem območju Republike Slovenije (odločitev je v veljavi za naslednjih 30ih dni).

Več o tem na naslednji povezavi:

https://gov.si/novice/2020-10-18-vlada-razglasila-epidemijo-nalezljive-bolezni-covid-19-na-obmocju-republike-slovenije/

Predstavitev študija v Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu

Vljudno Vas vabimo na spletno predstavitev študija v Sloveniji za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Datum: 3. 11. 2020, 15.00―(CEST)

V okviru predstavitve vam bodo predstavili uporabne informacije glede študija in življenja v Sloveniji ter prednosti statusa študenta.

Preko spleta se boste srečali s predstavniki Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem in Univerze v Novi Gorici.

Prijava na: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSeCB0e4EaA5Vf.../viewform

Nova pravila vstopa na Japonsko

 

 S 1. oktobrom 2020 je Japonska uvedla naslednje novosti:

1.     Tujci, ki imajo dovoljenje za bivanje na Japonskem za daljše bivanje (predvidoma tri mesece ali več), lahko vstopijo na Japonsko, ne glede na državo, iz katere prihajajo. Japonske oblasti med tujci, ki spadajo pod navedeno kategorijo, omenjajo tiste, ki izvajajo zdravstvene storitve, kulturne in izobraževalne aktivnosti, študente na mednarodni izmenjavi, ki jih štipendirajo zasebne izobraževalne institucije, profesionalne športnike. Kategorija športnikov je omenjena predvsem zaradi možnosti treningov v sklopu priprav na olimpijske igre. 

2.   Na Japonsko lahko vstopajo tudi poslovneži iz držav Evropske Unije z naslova kratkoročnega poslovnega obiska. Ker so države EU in ostale države na seznamu držav, katerim je načeloma prepovedan vstop na Japonsko (celotni seznam na naslednji povezavi https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001053.html), morajo vsi tujci iz teh držav vstopiti v državo skladno s postopkom, ki se imenuje "residence track" (glej razlago in ponazorilo spodaj).

3.     Dodano je omogočen kratkoročni vstop na Japonsko z naslova poslovnega obiska in sicer tujcem določenih držav, s katerimi je sklenila vzajemni sporazum o t.i. vzajemnem poslovnem programu. V tej fazi gre za poslovneže iz Singapurja in Bruneja. Kot smo že sporočili, se za podoben režim pogaja z naslednjimi državami/regijami: Avstralija, Kitajska, Nova Zelandija, Južna Koreja, Hong Kong, Macao, Mongolija. Prav tako pa je vzajemni sporazum že sklenila s Tajsko, Vietnamom, Malezijo, Tajvanom, Kambodžo, Laosom in Mjanmarom. Tuji poslovneži v tem programu lahko izvajajo omejene poslovne aktivnosti in potujejo med krajem nastanitve in delovnim mestom.

4.   Glede vstopa veljajo kvote na število dnevnih mednarodnih vstopov na Japonsko, in sicer na 1000 na dan. Slednje je posledica omejenih zmogljivosti izvajanja testov na covid-19 na mednarodnih japonskih letališčih. Japonska vlada sicer v novembru načrtuje povečanje števila izvedenih testov na covid-19 na 20 000 na dan. Tuji poslovneži v tem programu lahko izvajajo omejene poslovne aktivnosti in potujejo med krajem nastanitve in delovnim mestom.

       Za pridobitev vizuma morajo kontaktirati Veleposlaništvo Japonske v državi, v kateri se nahajajo. Poleg izpolnjenega vizumskega obrazca in fotografije morajo predložiti veljavni potni list, potrdilo o zaposlitvi (slednje velja za poslovneže), vabilo s strani garanta (obrazec je mogoče najti na naslednji povezavi: https://www.mofa.go.jp/files/000137089.pdf ), pismo s strani garanta (obrazec je mogoče najti na naslednji povezavi:  https://www.mofa.go.jp/files/000262545.pdf )

5.    Ob vstopu veljajo tudi strogi protokoli (skladno s postopkom "residence track", glej spodaj). Že pred prihodom na Japonsko zagotoviti 14-dnevno zdravstveno opazovanje simptomov na covid-19, izvesti test na covid-19, in sicer v 72ih urah pred predvidenim letom, predložiti natančne podatke o potovanju (začetek, konec potovanja, načrt lokacija v času bivanja na Japonskem) ter predložiti negativne rezultate opravljenega testa. Prav tako morajo potniki priložiti pisno izjavo, da bodo spoštovali 14 dnevno samoizolacijo, in pisno izjavo podjetja oziroma organizacije na Japonskem, ki bo zagotovila spoštovanje 14-dnevne samoizolacije na vnaprej določenem naslovu (npr. v hotelu) ali na domu. Ob vstopu morajo ponovno opraviti test na covid-19 in odgovoriti na vprašalnik glede zdravstvenega stanja na letališču, na mobitel naložiti aplikacijo o sledenju kontaktom covid-19, nato pa vstopiti v 14-dnevno samoizolacijo. Po koncu samoizolacije se opravi zdravstveni pregled.

6.    Postopek "business track" zaenkrat velja le za poslovneže iz Singapurja in Južne Koreje.

Naj še opozorimo, da kljub novim pravilom vstop na Japonsko iz turističnih razlogov še vedno ni dovoljen.

Potniki, ki spadajo v katerokoli izmed zgoraj navedenih kategorij, pa morajo pred prihodom pridobiti veljavni vizum.

 

 

 

Dostopnost

Organi državne uprave Republike Slovenije se zavezujemo, da bomo omogočali dostopnost spletišč državne uprave v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom.

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu.

Stopnja skladnosti

Spletišče Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopna vsebina

Spodaj navedena vsebina ni dostopna zaradi nesorazmernega bremena:

·         vse fotografije niso opremljene z opisi oziroma še nimajo alternativnega besedila.

·         dokumenti v PDF obliki zapisa,

·         različne kompleksne tabele s podatki.

 

Dostopne alternative

Vse informacije, ki so dostopne na spletni strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu lahko uporabniki dobijo na sloembassy.tokyo@gov.si ali osebno na 107-0062, Tokyo-to, Minato-ku, Minamiaoyama 7-14-12, v času uradnih ur.

Obvestilo o domnevno nedostopnih vsebinah in/ali zaprosilo za informacije o nedostopnih vsebinah nam lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov: 107-0062, Tokyo-to, Minato-ku, Minamiaoyama 7-14-12, sloembassy.tokyo@gov.si.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 23. septembra 2020 na podlagi SAMOOCENA.

Izjava je bila nazadnje pregledana 23. septembra 2020.

Povratne in kontaktne informacije

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov: 107-0062, Tokyo-to, Minato-ku, Minamiaoyama 7-14-12, sloembassy.tokyo@gov.si.

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

V primeru nezadovoljivih odgovorov na katero koli obvestilo ali zahtevo, poslano v skladu z 8. členom Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost

MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO

Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana

01 478 47 78

gp.uiv@gov.si

Republika Južna Koreja ponovno na oranžnem seznamu

Z današnjim dnem je Vlada RS Južno Korejo ponovno premestila na oranžni seznam.

Za več informacij obiščite spodnjo spletno stran:

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/?fbclid=IwAR0VybhRpwS3hxaEFv_jtlQYjRbra5lPlhRqvXB-oqp_nC3ffSnLCCbb4C4

 

 

28. 09. 2020

Novosti glede vstopa v Slovenijo

Vlada RS je sporočila, da bo z 28. septembrom 2020 spremenila pravila odrejanja karantene. Rumeni seznam je nadomestila z oranžnim seznamom. Za vstop v Slovenijo iz vseh držav na rdečem in oranžnem seznamu sicer še vedno velja obvezna karantena. Vendar se je tej mogoče izogniti s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus. Test ne sme biti starejši od 48 ur, opravljen pa mora biti pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, v državi schengenskega območja ali v Sloveniji.  

Prav tako so se spremenila pravila za tiste, ki prihajajo iz držav na zelenem seznamu. Ob prehodu meje morajo predložiti dokazilo, da so v državi na zelenem seznamu prebivale neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo.

Vlada RS je določila 12 izjem, ko karantena ne bo odrejena, prav tako pa osebam ni treba predložiti negativnega izvida testa na novi koronavirus. Gre za čezmejne delovne migrante, osebe v mednarodnem prevozu, osebe, ki prevažajo blago ali osebe v Slovenijo, osebe v tranzitu čez Slovenijo, imetnike diplomatskih potnih listin, člani uradne tuje delegacije idr.

 

Več o tem na naslednji povezavi: https://www.gov.si/novice/2020-09-26-od-28-septembra-bo-negativni-test-ob-vstopu-v-slovenijo-ze-zadoscal-da-karantena-ne-bo-odrejena/

Olajšanje ukrepov za vstop in izstop na Japonsko za tuje rezidente

Japonska je s 1. septembrom uvedla možnost ponovnega vstopa za tujce, ki imajo status rezidenta v državi in tiste tujce, ki so poročeni oziroma so otroci japonskega državljana ali tujega državljana, ki ima status rezidenta na Japonskem, in ki so državo zapustili pred 31. avgustom 2020. Ob ponovnem  stopu v državo pa morajo izpolniti določene pogoje:

 

- pridobiti morajo pisno potrdilo o predložitvi zahtevane dokumentacije (npr. veljavni vizum) za ponovni vstop na Japonsko, ki ga izda japonsko veleposlaništvo v državi, v kateri se nahajajo,

- vnaprej morajo pristati, da bodo spoštovali 14-dnevno samoizolacijo,

- predložiti morajo negativni rezultat testa na covid-19, ki ni starejši od 72 ur od začetka leta,

- na letališču morajo ponovno opraviti test na covid-19. V določenih primerih so potniki zaprošeni, da na rezultate testa počakajo na letališču.

- po vstopu ne smejo uporabljati javnega prevoza do naslova, na katerem se izvaja samoizolacija.  

 

Za tiste tujce s statusom rezidenta, ki so državo zapustili po 1. septembru 2020, pa velja nekoliko drugačen postopek:

 

- Pred odhodom morajo japonskemu Migracijskemu uradu (na elektronski naslov) predložiti natančen načrt njihovega potovanja (termin izstopa iz države in vstopa v državo, ter navedba letališča), skupaj s številko dovoljenja za prebivanje, potno listino in informacijo o državljanstvu. Na tej osnovi morajo od urada pridobiti pisno odobritev o ponovnem vstopu. S tega naslova ni potrebna pridobitev pisnega potrdila s strani japonskega veleposlaništva. Migracijski urad je napovedal, da bo omejil število dnevnih vstopov na Japonsko in sicer zaradi omejenih zmogljivosti testiranja na covid-19 na letališčih, kar pomeni, da ni nujno, da bodo tujci dobili potrdilo o odhodu na določen dan.

- Ob vstopu morajo prav tako vstopiti v 14-dnevno samoizolacijo, predložiti negativni test na covid-19, ki ni starejši od 72 ur, ter ponovno opraviti test na covid-19 ob samem vstopu na letališče.  Prav tako ne smejo uporabljati javnega prevoza do naslova, kjer se izvaja samoizolacija.

 

Ob tem velja poudariti, da japonskim državljanom ni potrebno opraviti testa na covid-19 ob vstopu v državo.

 

Hkrati velja dodati, da je vsem ostalim kategorijam tujih državljanov vstop v državo še vedno prepovedan. Možne so sicer določene derogacije v posameznih primerih na osnovi izjemnih razmer. V teh primerih se je treba najprej obrniti na japonsko veleposlaništvo v državi, kjer se posameznik nahaja.

 

Več informacij o ponovnem vstopu je dosegljivih na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve:

https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page4e_001074.html

 

in Ministrstva za pravosodje: http://www.moj.go.jp/EN/nyuukokukanri/kouhou/m_nyuukokukanri01_00003.html

Za Slovenijo, tako kot za ostale države članice EU, je vstop na Japonsko še vedno omejen.

19. 06. 2020

Slovenija med skupino držav, ki vzpostavljajo Globalno partnerstvo za umetno inteligenco

Globalno partnerstvo za umetno inteligenco je mednarodna pobuda z več deležniki za podporo in usmerjanje odgovorne uporabe in razvoja umetne inteligence, ki bo ob upoštevanju človekovih pravic, vključevanja in raznolikosti spodbujala inovacije in gospodarsko rast. Za dosego tega cilja si bo pobuda prizadevala premostiti vrzel med teorijo in prakso s podpiranjem vrhunskih raziskav in uporabnih projektov, pilotnih projektov in poskusov na prednostnih področjih, povezanih z umetno inteligenco.

 

V sodelovanju s partnerji in mednarodnimi organizacijami bo globalno partnerstvo povezalo vodilne strokovnjake s področja industrije, civilne družbe, vlad in akademskih krogov, ki bodo v delovnih skupinah obravnavali štiri teme: 1) odgovorna umetna inteligenca; 2) upravljanje podatkov; 3) prihodnost dela; in 4) inovacija in komercializacija. V kratkoročnem obdobju bodo strokovnjaki iskali  načine, kako se ob pomoči umetne inteligence bolje odzvati na epidemijo covid-19 in pospešiti okrevanje. V delovnih skupinah bo sodelovalo kar devet slovenskih strokovnjakov s področja umetne inteligence.

 

Partnerstvo bo imelo sekretariat, ki bo nastanjen na sedežu OECD v Parizu, in dva strokovna centra, v Montrealu in Parizu. Centra bosta administrativno in raziskovalno podpirala praktične projekte, ki jih bodo izvajali ali ocenjevali strokovnjaki delovne skupine iz različnih sektorjev in področij. Centra bosta načrtovala tudi letna plenarna zasedanja strokovne skupine z več deležniki v okviru partnerstva; prvo bo gostila Kanada decembra 2020.

 

Ustanovne članice partnerstva so: Avstralija, Francija, Indija, Italija, Japonska, Kanada, Mehika, Nemčija, Nova Zelandija, Republika Koreja, Singapur, Slovenija, Združeno kraljestvo, ZDA in Evropska unija. Članice se zavezujejo, da bodo umetno inteligenco razvijale in uporabljale odgovorno, na človeka osredotočeno in v skladu s človekovimi pravicami, temeljnimi svoboščinami in skupnimi demokratičnimi vrednotami.

 

Informacije glede izplačila 100.000 jenov

Objavljamo obvestilo japonskih oblasti, vezano na pravico izplačila 100.000 jenov za posameznike kot pomoč ob covid-19 krizi, tudi za tujce.

Za več informacij obiščite našo Facebook stran na spodnji povezavi.

https://www.facebook.com/SLOinTokyo/

15. 06. 2020

Pomembno obvestilo o vstopu na Japonsko

Glede možnosti vstopa na Japonsko opozarjamo, da so omejitve še vedno v veljavi in zato slovenskim državljanom sporočamo, da če nimajo zagotovila vrnitve s strani japonskih organov, države ne zapuščajo.

 

Japonske oblasti so objavile informacijo o možnostih vstopa na Japonsko za tujce v posamičnih izjemnih primerih, kljub prepovedi vstopa v državo.

Specific examples of cases where permission for re-entry may be granted due to being special exceptional circumstances corresponding to individual situation in relation to the measures for denial of landing relating to prevention of the spread of the novel coronavirus (COVID-19)

Za več informacij obiščite spodnji strani.

Regarding refusal of landing to prevent the spread of COVID-19(novel Coronavirus)


Specific examples of cases where permission for re-entry may be granted due to being special exceptional circumstances corresponding to individual situation in relation to the measures for denial of landing relating to prevention of the spread of the novel coronavirus (COVID-19)

 

Omejitve veljajo do 31. julija.

 

As of June 12, 2020

Regarding the novel coronavirus (COVID-19) infection, which is spreading throughout the world, for the time being, the Minister of Justice will be denying permission for landing to foreign nationals, who have a record of staying in certain countries or regions, etc. due to coming under Article 5, paragraph (1), item (xiv) of the Immigration Control and Refugee Recognition Act, unless special exceptional circumstances exist. With regard to foreign nationals who departed from Japan with a re-entry permit, foreign nationals who possess the status of residence of “Permanent Resident”, “Spouse or Child of Japanese National”, “Spouse or Child of Permanent Resident” or “Long-Term Resident” (including the spouse of a Japanese national or a child of a Japanese national who does not possess these statuses of residence) and departed from Japan with a re-entry permit (including a special re-entry permit) for a country or region prior to such country or region of stay becoming an area subject to denial of landing, shall be permitted re-entry due to there being special exceptional circumstances, and in addition, re-entry may also be permitted if there are special exceptional circumstances corresponding to the individual situation such as the need for special humanitarian consideration. The following are specific examples of cases where re-entry may be permitted depending on individual situation. 1. A foreign national who departed from Japan with a re-entry permit (including a special reentry permit) for a country or region before such country or region where the foreign national was staying became an area subject to denial of landing ○ My family is staying in Japan and we have become separated. ○ I departed from Japan with my child who is enrolled in a Japanese educational institution, but my child is unable to go to school. ○ I need to re-enter Japan for treatment at a Japanese medical institution such as surgery (including re-examination) or childbirth. ○ I had to depart from Japan in order to visit a relative who was in critical condition abroad or to attend the funeral of a deceased relative. ○ I had to depart from Japan for treatment at a foreign medical institution such as surgery (including re-examination) or childbirth. ○ I had to depart from Japan after receiving a summons from a foreign court to appear as a witness. 2. A foreign national who departed from Japan with a re-entry permit (including a special reentry permit) for a country or region after such country or region where the foreign national was staying became an area subject to denial of landing (including cases where the foreign national intends to depart from Japan for such country or region in the future) ○ I had to depart from Japan in order to visit a relative who was in critical condition abroad or to attend the funeral of a deceased relative. ○ I had to depart from Japan for treatment at a foreign medical institution such as surgery (including re-examination) or childbirth. ○ I had to depart from Japan after receiving a summons from a foreign court to appear as a witness. Contact: Adjudication Division, Immigration Department, Immigration Services Agency Tel: (Operator) 03-3580-4111 (Ext. No. 2796)

 

 

 

USTVARJALNI NATEČAJ "MITSUBACHI"

20. maja, na svetovni dan čebel razpisuje mednarodni ustvarjalni natečaj

 

ミツバチ

(見る・伝える・映える・誓う)

 

Tema natečaja:

ČEBELA, ki jo GLEDAMO, POSREDUJEMO njeno zgodbo, ki je LEPA in za katero PRISEGAMO, da bomo zanjo skrbeli.

 

Izdelki na temo čebele so lahko risbe, fotografije ali izdelki, izdelani iz različnih materialov (papir, karton, les, stiropor ipd.). Nagrajena  bosta dva izdelka iz različnih materialov.

 

Pogoji razpisa:

Na razpisu lahko sodelujejo mladi in mladi po srcu, vseh narodnosti, spolov in prepričanj. Kotizacije ni.

 

Avtor lahko sodeluje z enim delom.

 

Izbor žirije je dokončen in nanj ni pritožb. Prijava naj zajema osebne podatke: ime, priimek, naslov, telefonsko številko, elektronski naslov (za obveščanje). Nagrajena izdelka bosta razstavljena v prostorih veleposlaništva. Originalnih izdelkov ne vračamo.

 

Datum zaključka tečaja je 1.10. Dela sprejemamo po pošti na naslov veleposlaništva. 

22. 05. 2020

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.

Slovenske državljane, ki jim je zaradi ukrepov povezanih z virusom Covid-19 onemogočena vrnitev v Slovenijo, pozivamo, da izpolnijo spletni obrazec https://www.gov.si/zbirke/storitve/obvescanje-o-potovanju-v-tujino/. Ministrstvo za zunanje zadeve bo podatke uporabilo za obveščanje o morebitnih možnostih vrnitve v Slovenijo.

V skladu s trenutno veljavno ureditvijo za osebe, ki prihajajo iz tretjih držav in ne sodijo v eno izmed kategorij izjem, ob vstopu v Slovenijo velja ukrep 14-dnevne karantene. Vsi, ki spadajo med izjeme, morajo ob vstopu v Slovenijo, da bi se izognili 14-dnevni karanteni, predložiti negativen COVID test, ki mora biti opravljen v državi EU ali državi članici schengenskega prostora in ne sme biti starejši od 36-ur. Za podrobnejše informacije o vstopu v Slovenijo lahko Vaša vprašanja naslovite na info.coronavirus(at)policija.si.

Seznam držav iz katerih je možen vstop v Slovenijo brez omejitev se nahaja na naslednji povezavi:

https://nijz.si/en/list-countries-crossing-national-borders-without-restrictions

Osebe s simptomi virusa COVID-19 morajo v obvezno samoizolacijo. Podrobnejše informacije lahko preberete na  https://www.gov.si/teme/koronavirus/.

Japonska vlada je 25. maja odpravila IZREDNE RAZMERE v vseh japonskih prefekturah.

 JAPONSKA - vstop v državo

Japonska je uvedla prepoved vstopa za potnike iz naslednjih evropskih držav, vključno z RS (Albanija, Andora, Armenija Avstrija, Belgija, BiH, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Kosovo, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luxemburg, Malta, Moldavija, Monaco, Črna gora, Nizozemska, Severna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija San Marino, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švica, Švedska, ZK,Vatikan). Vsem tujim potnikom, ki so se v zadnjih 14. dnevih mudili v navedenih državam bo zavrnjen vstop na Japonsko.

Seznam držav in vse potovalne omejitve

https://www.japan.travel/en/coronavirus/https://www.japan.travel/en/coronavirus/

 Vsi imetniki dovoljenj za prebivanje ("Permanent Resident", "Spouse or Child of Japanese citizen", "Spouse or Child of Permanent Resident", Long Term Resident, ki so zapustili Japonsko pred 2. aprilom se štejejo za primere pod rubriko posebne okoliščine in jim je omogočena vrnitev. Vsi, ki Japonsko zapustijo 3. aprila ali pozneje se na Japonsko ne bodo mogli vrniti do konca veljavnosti ukrepov, razen imetniki dovoljenj s statusom "Special Permanent Resident". Pred nameravano potjo se je potrebno posvetovati z imigracijsko službo ali japonskim veleposlaništvom.    

JAPONSKA - potovalni nasvet za Slovenijo

Japonska svojim državljanom odsvetuje potovanja v Slovenijo (stopnja 3).

 REPUBLIKA KOREJA - vstop v državo

Republika Koreja je 22. marca 2020 za vse potnike, ki prihajajo iz Slovenije in drugih evropskih držav uvedla ukrep OBVEZNEGA TESTIRANJA.

Vsi državljani Republike Koreje in tujci, ki prihajajo v državo, so predmet 14-dnevne OBVEZNE KARANTENE. Vsi, ki vstopajo v državo so dolžni na mobilne telefone namestiti posebno aplikacijo (Self-Quarantine Safety Protection App). 

Od 11. maja naprej so dolžni vsi asimptomatični potniki, ki prihajajo iz tujine opraviti testiranje med 14 dnevno karanteno (pred 11. majem je to pravilo veljalo le za potnike iz ZDA in Evrope). Simptomatični vhodni potniki so testirani na letališču.

Trenutna ureditev predvideva testiranje vseh asimptomatičnih vhodnih potnikov, ki prihajajo iz Evrope in so imetniki dolgoročnih viz (imetniki dovoljenj za prebivanje) neposredno pri vstopu v državo, čemur sledi 14 dnevna karantena na domu. Od 15. maja naprej bo za tovrstne potnike veljala dolžnost testiranja v roku treh dni po prihodu kot to velja za potnike iz ZDA.

S 1.junijem se bodo spremenila pravila za vse tujce, ki v Republiki Koreji prebivajo na podlagi dolgoročnih viz. Vsi tujci, ki bodo želeli obdržati svoj status in dovoljeno dolžino prebivanja bodo morali pred odhodom iz Republike Koreje, pri lokalnem imigracijskem uradu zaprositi za dovoljenje za ponovni vstop. Zapustitev Republike Koreje brez dovoljenja za ponovni vstop bo imela za posledico odpoved registracije tujca, v skladu s 37. členom imigracijskega zakonika. V tem primeru mora tujec, za vstop v Republiko Korejo pridobiti novo dolgoročno vizo

Vsi tujci, ki jim je odobreno dovoljenje za ponovni vstop in, ki želijo ponovno vstopiti v Republiko Korejo bodo morali ne prej kot v 48 urah od njihovega odhoda opraviti zdravniški pregled in na zahtevo predstavnika letalske družbe in imigracijskega uradnika predložiti zdravniško spričevalo v angleškem ali korejskem jeziku. Kršitev omenjenega pravila ima lahko za posledico zavrnitev vstopa v državo. Zdravniško spričevalo mora vsebovati datum pregleda in informacijo o simptomih značilnih za covid-19

Tisti tujci, ki so od veleposlaništev Republike Koreje prejeli certifikat, na podlagi katerega lahko uveljavljajo izjemo od karantene niso dolžni opraviti zdravniškega pregleda in predložiti zdravniškega spričevala. 

Od 14. maja naprej za imetnike viz A1, A2 in A3 (diplomatske vize) velja, da lahko po opravljenem testiranju na letališču (9:00 – 19:00) oz. v za to določeni vladni ustanovi (19:00 – 9:00) brez čakanja na rezultate odidejo v svoje rezidence (doslej so morali na rezultate približno dva dni čakati v zato določeni vladni ustanovi) če so podani naslednji pogoji:
- Po testiranju je potrebno v lastnem ali vozilu veleposlaništva takoj zapustiti letališče in se namestiti na naslovu prebivanja, kjer je potrebno počakati na rezultate testiranja. Javni prostori kot so hoteli in ostale komercialne oblike nastanitve z namenom čakanja na rezultate niso primerni;
- V primeru negativnega izida testiranja so osebe pod režimom »aktivnega opazovanja. Kot doslej velja navodilo, da so dolžna DKP v največji možni meri zagotavljati, da imetniki viz A1, A2, A3 izvajajo prostovoljno 14 dnevno karanteno na domu in se izogibajo kontaktom z ostalimi osebami v obdobju »aktivnega opazovanja«.

Nespoštovanje navedenih ukrepov ima za posledico prisilno deportacijo in prepoved vstopa v državo.

Od ponedeljka  30.3. 2020 naprej bo potnikom s telesno temperaturo višjo od 37,5 C onemogočeno vkrcanje na letala, ki bodo letala v Južno Korejo.   

 

REPUBLIKA KOREJA - potovalni nasvet za Slovenijo

Republika Koreja svojim državljanom svetuje, da omejijo potovanja v Slovenijo, in poziva k razmisleku o njihovi nujnosti (stopnja 2).

VSTOP V RS IZ JAPONSKE IN REPUBLIKE KOREJE (VELJA TUDI ZA DRŽAVLJANE RS)

Vlada je na dopisni seji z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020. Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ne pa še njihove odprave v celoti.

S tem odlokom se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 določijo ukrepi na zunanji meji in na kontrolnih točkah notranjih meja Republike Slovenije ob vstopu v Republiko Slovenijo, na katerih je v času njihovega obratovanja edino dovoljen prestop državnih meja Republike Slovenije.

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah Evropske unije in ni zapustila Evropske unije za več kot 14 dni, policija zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 (COVID-19) na meji vroči navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja COVID-19.

Če oseba ob prehodu meje v Republiko Slovenijo navaja, da je pozitivna na SARS-CoV-2 (COVID-19) ali ima očitne bolezenske znake s to okužbo, ji policija da navodilo za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Vstop v Republiko Slovenijo se ne dovoli tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, in ob prehodu meje pove, da je pozitiven na SARS-CoV-2 (COVID-19) ali izkazuje očitne bolezenske znake, značilne za okužbo z virusom SARS-CoV-2.

Odlok določa obvezno 14-dnevno karanteno za osebe, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v Evropski uniji in v Republiko Slovenijo prihajajo iz tretjih držav. Za te osebe veljajo nekatere izjeme, in sicer ukrepi ne veljajo za:
–osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in zapustijo Republiko Slovenijo v istem dnevu ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba,
–osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali iz Republike Slovenije v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu,
–osebe z diplomatskim potnim listom,
–osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo nujne storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko, zaradi neizvajanja teh storitev, zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode,
–pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Republiko Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

Strokovno utemeljenost ukrepov tega odloka vlada ugotavlja vsakih sedem dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, ali se ti ukrepi še naprej uporabljajo ali pa se jih spremeni oziroma odpravi.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in s tem preneha veljati Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Podrobneje na spodnji povezavi:
https://www.gov.si/novice/2020-05-14-40-dopisna-seja-vlade-republike-slovenije/

 

 

03. 04. 2020

Nemoteno delovanje Luke Koper in logističnih povezav preko Slovenije v času pandemije covid-19

Logistična pot preko Luke Koper in Slovenije deluje nemoteno in zanesljivo.

Kljub zaščitnim ukrepom, ki jih je družba Luka Koper, d. d. kot koncesionar v koprskem pristanišču uvedla za preprečevanje širitve okužbe s koronavirusom, s čimer je zaščitila zaposlene in vse, ki se nahajajo na območju pristanišča, vsi njeni terminali in vse njihove storitve potekajo nemoteno. Prilagojeno novim zaščitnim ukrepom in hkrati neprekinjeno poteka tudi delo nadzornih organov na območju mejne kontrole pristanišča, s čimer se zagotavlja tudi varna prepustnost blaga.  

Železniški tovorni promet čez vse mejne prehode v Republiki Sloveniji poteka nemoteno. Kljub omejitvam v posameznih državah in na mejnih prehodih potekata tudi cestni tovorni in tranzitni promet preko koprskega pristanišča nemoteno. 

Ministrstvo za infrastrukturo v Republiki Sloveniji je tudi odpravilo omejitev prometa za tovorna vozila nad 7.500 kg ob vikendih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure ter v petek (10. 4.) pred veliko nočjo od 14. do 21. ure. Odredba velja do zajezitve in obvladovanja epidemije COVID 19.

Vsa obvestila vezana na trenutno situacijo lahko spremljate tudi na spletni strani Luke Koper https://www.luka-kp.si/slo/novice/single/korona-info-34958.

Za morebitna dodatna pojasnila pišite na portkoper@luka-kp.si ali pokličite na 05 6656 100.

06. 03. 2020

Ustanovitev »Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO / International Research Centre for Artificial Intelligence (IRCAI) under the Auspices of UNESCO«, podpis pogodbe o ustanovitvi, četrtek, 5. marec 2020

V Sloveniji bo nastal »Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco« pod okriljem UNESCO

Minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, in namestnik generalne direktorice UNESCO za področje komunikacij in informacij, dr. Moez Chakchouk, sta v četrtek, 5. marca 2020 podpisala uradno pogodbo o ustanovitvi »Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco« (International Research Institute on Artificial Intelligence = IRCAI), ki bo deloval pod okriljem UNESCO v Ljubljani.

Po izjemnem uspehu 2. svetovnega kongresa o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki ga je Slovenija gostila septembra 2017 in s tem povezanim dvigom prepoznavnosti RS v globalnem okolju, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport maja 2018 podalo pobudo za ustanovitev centra.

Vodstvo UNESCO se je novembra 2018 pozitivno odzvalo na pobudo MIZŠ ter pozvalo k pripravi podrobnejšega predloga za ustanovitev centra. MIZŠ je na UNESCO posredoval dodelan predlog, ki predvideva, da bo center v začetni fazi zaživel v okviru Inštituta Jožef Stefan (IJS) v Ljubljani.

Končna odločitev o tem je bila sprejeta na zasedanju generalne konference UNESCO 26.11.2019 v Parizu, kjer je vseh 193 držav članic UNESCO center soglasno in z veliko podporo potrdilo.

Namen centra bo zagotavljanje odprtega in preglednega okolja, ki bo poleg raziskav in razprav na področju umetne inteligence deležnikom po vsem svetu zagotavljalo tudi javno-politično podporo pri pripravi usmeritev in akcijskih načrtov na področju umetne inteligence.

Center bo združeval različne deležnike s širokim spektrom znanj iz celega sveta. Ukvarjal se bo z reševanjem globalnih izzivov, podpiral UNESCO pri študijah ter sodeloval pri večjih mednarodnih projektih s področja umetne inteligence. Center bo presegal meje Slovenije in meje Evrope. Center bo vladam, (mednarodnim) organizacijam, pravnim osebam in širši javnosti svetoval o sistemskih ter strateških rešitvah pri uvajanju umetne inteligence na različnih področjih. Pomagal bo pri razvijanju in širjenju zmogljivosti na različne načine, vključno z ustanavljanjem pomožnih raziskovalnih centrov po svetu, oblikovanjem programov usposabljanja in globalne ozaveščenosti ter oblikovanjem omrežja za izmenjevanje raziskav in znanja.

Center pomeni priznanje slovenskim znanstvenikom in je rezultat dobrega sodelovanja slovenske vlade in UNESCO v preteklosti, še posebej na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov, kjer smo se uveljavili kot globalna in vodilna država na tem področju. Center postavlja Slovenijo v vrh globalnega tehnološkega dogajanja. Posebej na področju umetne inteligence je Slovenija izjemno aktivna tudi v drugih mednarodnih organizacijah kot so OECD, Svet Evrope ter Evropska unija. Prav tako je bil slovenski strokovnjak nedavno imenovan za člana svetovalne skupine, ki bo pripravila besedilo novega UNESCO priporočila o etiki umetne inteligence.

IRCAI bo prvi globalni center za področje umetne inteligence pod okriljem UNESCO in bo hkrati tudi zgled za druge podobne centre, ki bodo nastajali po svetu. Pogovori s prvimi državami članicami že potekajo v tej smeri.

28. 02. 2020

OBVESTILO ZA SLOVENSKE DRŽAVLJANE

Japonska vlada je 24. februarja 2020 sprejela strategijo zajezitve virusa covid-19 v državi. V skladu z oceno japonske vlade nadaljnje preprečitve virusa covid-19 na Japonskem ni mogoče izključiti, zato so bili sprejeti številni ukrepi, od odpovedi množičnih zborovanj in dogodkov z večjim številom obiskovalcev, do določenih omejitev na lokalni ravni.

V primeru, da oseba, ki potuje na Japonsko, kaže simptome okužbe z virusom covid-19, lahko pričakuje potovalne zamude in karantenske ukrepe, ki lahko vključujejo znatne stroške, v primeru neustreznega potovalnega zdravstvenega zavarovanja. 

Svetujemo, da pred vsakim odhodom na Japonsko:

  • Spremljate vstopne pogoje na Japonsko, glede katerih imajo zadnje informacije veleposlaništva ali konzulati Japonske;

  • Spremljate ažurne informacije objavljene na spletnih straneh Svetovne zdravstvene organizacije (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/)

  • Izvedete registracijo svojega potovanja na ministrstvu za zunanje zadeve preko obrazca: "Podatki o potovanju v tujino".

 

Ob bivanju na Japonskem vedno spoštujete navodila lokalnih oblasti. Spletna stran pristojnega ministrstva za zdravje:

https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/newpage_00032.html

Če menite, da ste zboleli, sledite naslednjim navodilom:

https://www.jnto.go.jp/emergency/eng/mi_guide.html

Za nujne primere smo vam na veleposlaništvu na voljo na dežurni številki: 03-5468-6275 ali na +8190 1404 8999.

Slovenskim državljanom v tej državi svetujemo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti.

03. 03. 2020

OBVESTILO ZA SLOVENSKE DRŽAVLJANE – REPUBLIKA KOREJA (JUŽNA KOREJA)

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v državi potrdila prisotnost novega koronavirusa (covid-19). Simptomi bolezni so podobni pljučnici in sicer: vročina, kašelj in občutek pomanjkanja zraka. 

Slovenskim državljanom v tej državi svetujemo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti. 

Tistim, ki se odpravljate domov, svetujemo da to opravite na varen način z uporabo komercialnih prevoznih sredstev. Priporočamo vam, da pri načrtovanju poti spremljate razvoj širjenja virusa in njegove prisotnosti po območjih. 

Za lažje načrtovanje poti preverite, katere letalske linije delujejo. Za dodatno pomoč se obrnite na pristojno veleposlaništvo.  

Dodatne informacije o stanju širjenja virusa: 

· https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

· https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

· https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Slovenskim državljanom zaradi epidemije novega virusa covid - 19 in s tem povezanimi omejevalnimi ukrepi korejskih oblasti odsvetujemo vsa potovanja na območje Daeguja in območje mesta Cheongju. Pri potovanju v ostale predele Republike Koreje odsvetujemo vsa nenujna potovanja.

31. 01. 2020

Spremembe pravil izdajanja schengenskih vizumov

2. februarja 2020 v veljavo stopi sprememba Vizumskega zakonika (Uredba (ES) 810/2009). Posledično se bodo spremenila nekatera pravila izdajanja schengenskih vizumov.

Najpomembnejše spremembe vključujejo:

  • za schengenski vizum se lahko od 2. februarja 2020 zaprosi 6 mesecev pred nameravanim potovanjem in ne več 3 mesece;
  • vizumska taksa se poviša na 80 evrov z izjemo otrok do dopolnjenega 6 leta starosti, ki so opravičeni plačila takse, otrokom med 6. in dopolnjenim 12. letom, se zaračuna 40 evrov vizumske takse;
  • v veljavo stopijo novi obrazci vizumske vloge, ki je dosegljiva na strani Vstop in prebivanje;
  • spreminjajo se pravila izdajanja vizumov za večkratni vstop in daljšo veljavnost.

Višina vizumske takse se za državljane tretjih držav, ki imajo z Evropsko unijo sklenjen sporazum o vizumskih olajšavah, ne spreminja in ostaja 35 evrov.

16. 05. 2019

Sloveniji več kot 2 mio EUR od prodaje diplomatskega predstavništva nekdanje SFRJ v Tokiu

Države naslednice nekdanje SFRJ so v Tokiu skupaj prodale zgradbo v kateri je bilo veleposlaništvo in rezidenca nekdanje SFRJ in zanjo iztržile preko 15 mio EUR. Sloveniji, v skladu s Prilogo B Sporazuma o nasledstvu pripada 14 % kupnine, to je 2,1 mio EUR. Prodaja nepremičnine v Tokiu je velik uspeh držav naslednic, ki so po prodaji rezidence nekdanje SFRJ v New Yorku maja lani, skupaj prodale že drugo nepremičnino.

Postopek skupne prodaje je bil dolgotrajen in zapleten, potrebno je bilo veliko usklajevanj med državami, nepremičninsko agencijo in odvetniki, pred prodajo pa je bilo potrebno pridobiti tudi soglasje Ministrstva za zunanje zadeve Japonske.

Po razpadu skupne države je zgradbo, ki je bila zgrajena leta 1965, za svoje diplomatsko predstavništvo uporabljala Republika Srbija. V prvem in drugem nadstropju so poslovni prostori, v drugem nadstropju je tudi eno stanovanje za zaposlene. V tretjem nadstropju je rezidenca, velika 300 m2. Objekt je bil nazadnje prenovljen predno so začeli veljati novi protipotresni standardi leta 1981 in je zato potreben rušenja.

Države skupaj prodajajo tudi diplomatske nepremičnine nekdanje SFRJ v Bonnu, Bernu in New Yorku (Misija nekdanje SFRJ). Postopki so v teku, države so že dobile nekaj ponudb, ki pa jih še pregledujejo.

Ocenjujemo, da proces sukcesije na področju delitve diplomatskega premoženja v zadnjih treh letih napreduje zelo dobro. Slovenija je v postopkih zelo angažirana, saj je pobudnica aktivnosti in intenziviranja procesa. V tem času je Slovenija prevzela še šest nepremičnin nekdanje SFRJ  (po dve v Braziliji in Tanzaniji, po eno v Maliju in Maroku) in od skupnih prodaj nepremičnin v New Yorku in Tokiu skupaj dobila več kot 3 mio EUR. Od prodaje nepremičnine v Milanu, ki jo je pridobila iz naslova nasledstva, je Slovenija v letu 2017 prejela 4,87 milijona EUR kupnine. V skladu z Zakonom o zunanjih zadevah so pridobljena sredstva namenska sredstva ministrstva.

 

 

Novice

27.02.2020  

OBVESTILO ZA SLOVENSKE DRŽAVLJANE – REPUBLIKA KOREJA (JUŽNA KOREJA)

Slovenskim državljanom svetujemo, da zaradi epidemije novega virusa covid - 19 in s tem povezanimi...


24.08.2017  

Volitve predsednika RS 2017 - dajanje podpore volivcev oz. poslancev DZ RS

Skladno z določbami Zakona o volitvah predsednika republike (Uradni list RS, št. 39/92 in 73/013 –...


07.07.2017  

Izvedba zakonodajnega referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper (ZIUGDT)

Državljane in državljanke Republike Slovenije, ki v Republiki Sloveniji nimate stalnega...


Veleposlaništvo na Facebook-u

Na veleposlaništvu smo odprli portal na Facebook-u, kjer lahko spremljate aktualne zadeve na Japonskem.

Link: https://www.facebook.com/SLOinTokyo/

Veleposlaništvo Republike Slovenije Tokio

14-12 Minamiaoyama 7-chome 
Minato-Ku 
Tokyo 107- 0062 
Japan

T: + 81 3 54 68 62 75
F: + 81 3 54 68 11 82
E: vto(at)gov.si 

    sloembassy.tokyo(at)gov.si

E-naslov za konzularne zadeve: consular.tokyo(at)gov.si

 

18. 04. 2016

Zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma

Obveščamo vas, da bo na Veleposlaništvu RS v Tokiu potekalo zbiranje podpisov volivcev do 18. 5. 2015, za podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonih o spremembah in dopolnitvah:

-Zakona o varstvu okolja

-Zakona o trgu finančnih instrumentov,

-Zakona o sodnih taksah in

-Zakona o Slovenskih Železnicah.

Volivci lahko podajo pisno podporo na posebnem obrazcu, svoj podpis pa morajo osebno overiti ob predložitvi osebnega dokumenta na Veleposlaništvu RS v Tokiu. Tako overjen obrazec podpore mora volivec posredovati na naslov pobudnika za referendum:

Policijski sindikat Slovenije, Štefanova 2, Ljubljana.

Twitter MZZRS

Napovednik