Veleposlaništvo RS Tokio /

Dobrodošli na spletni strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu!

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo na Japonskem in v Republiki Filipini, varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb na Japonskem in v Republiki Filipini ter pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje med Republiko Slovenijo in Japonsko ter Republiko Slovenijo in Republiko Filipini na vseh področjih.

Vabimo vas, da sledite našim aktivnostim in spremljate aktualno dogajanje veleposlaništva tudi na socialnih omrežjih in sicer na portalu FacebookTwitter profilu in na Instagram profilu.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu 

20. 05. 2022

Haiku natečaj na svetovni dan čebel, 20. maj 2022

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu prireja  haiku natečaj ob 5. praznovanju Svetovnega dneva čebel!

Natečaj bo odprt od Svetovnega dneva čebel, 20. maja 2022, do 20. junija 2022.

Tema natečaja so čebele in čebelarstvo.

Sprejemamo po en haiku na osebo.

Haikuje nam lahko pošljete preko nabiralnikov naslednjih medijev:

Twitter (@SLOinJP), Facebook (@Slovenian Embassy in Tokyo), Instagram (@sloinjp) 

Svoj haiku pa lahko pošljete tudi na naslov

sloembassy.tokyo@gov.si

Skupaj s haikujem nam sporočite tudi svoje osebne podatke (ime in priimek, poštni in elektronski naslov).

Poslane haikuje bomo objavili na Instagramu Veleposlaništva RS v Tokiu, zmagal pa bo haiku z največ všečki.

Veselimo se branja rezultatov vaše ustvarjalnosti!

20. 05. 2022

Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. V evropskem letu mladih je letošnja obeležitev namenjena prihodnosti čebelarstva, ozaveščanju o njegovem pomenu in vlogi mladih pri tem. 

V evropskem letu mladih namenjamo posebno pozornost pomenu prenosa znanj in ozaveščanju mladih o pomenu opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja. Slovenija že vrsto let posebno pozornost namenja ozaveščanju mladih o pomenu čebel in čebelarstva, tudi z vsakoletnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki ga pripravljamo s partnerji v državah po svetu. Želimo si, da bi tudi drugod, kot v Sloveniji, zanimanje za čebelarstvo in čebelarske dejavnosti naraslo, zlasti med mladimi.

Čebele in drugi opraševalci zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih za delovanje naravnih in kmetijskih ekosistemov, torej za pridelavo hrane in biotsko raznovrstnost. O njihovi nenadomestljivi vlogi v videu razmišljajo mladi čebelarji z vsega sveta in izpostavljajo njihovo ključno vlogo pri zanesljivi pridelavi hrane, povezanost z naravo in ohranitev življenja na Zemlji, čebelarstvo pa jim predstavlja vir inspiracije, jih pomirja in povezuje z ostalimi čebelarji.

Vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel je pomembna prednostna naloga Slovenije doma in v tujini, s katero si prizadeva za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev in poziva h krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje. 

Organizacija za hrano in kmetijstvo Združenih narodov na današnji dan organizira poseben virtualni dogodek z naslovom Zavzemimo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja.

26. 03. 2022

Dan sajenja medovitih rastlin, 26. marec

26. marca je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije tudi na Japonskem potekal projekt Dan sajenja medovitih rastlin. Veleposlaništvo RS je skupaj z lokalno neprofitno organizacijo Ginza Honeybee Project "Ginpachi" v Tokiu organiziral setev sončnic, kozmej ter sajenje sivke, robide in borovnic. Postavili smo tudi spominsko tablo z informacijami o projektu.

Setev in sajenje sta potekala v urbanem vrtu na strehi stolpnice v Ginzi, enem izmed centrov Tokia. Ginpachi je v delu najvišjega nadstropja že v preteklosti postavil nekaj čebelnjakov ter tako začel projekt pridobivanja medu v urbanem Tokiu. Namen tokratnega dogodka je bil izboljšanje življenjskega prostora tem čebelam ter povečanje biotske raznolikosti tokijskega centra.

S strani VTO smo udeležence dogodka seznanili z bogato čebelarsko tradicijo Slovenije ter pomenu čebelarstva v zvezi z ohranjevanjem naravnega okolja in njegovega trajnostnega razvoja.

 

 

Novice

18.02.2022  

Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

Volivce, ki stalno ali začasno prebivajo na Japonskem in v Republiki Filipini, obveščamo, da bodo...


17.02.2022  

Logo 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov Slovenije in Japonske

Kot napovedano v videonagovoru veleposlanice Slovenije v Tokiu, dr. Ane Polak Petrič, in...


Veleposlaništvo na Facebook-u, Twitter-ju in Instagram-u

Na veleposlaništvu smo odprli portal na Facebook-u, kjer lahko spremljate aktualne zadeve na Japonskem.

Najnovejše novice lahko preberete tudi na našem Twitter profilu.

Fotografije, ki jih objavljamo, si lahko ogledate na našem Instagram profilu.

Veleposlaništvo Republike Slovenije Tokio

14-12 Minamiaoyama 7-chome 
Minato-Ku 
Tokyo 107- 0062 
Japan

T: + 81 3 54 68 62 75
F: + 81 3 54 68 11 82

E: vto@gov.si

    sloembassy.tokyo@gov.si

E-naslov za konzularne zadeve: consular.tokyo@gov.si

Nujna pomoč državljanom Republike Slovenije  izven delovnega časa.  Opozorilo: nujna pomoč ni namenjena vizumskim vprašanjem.

M: +81 90-1404-8999  

 

Twitter MZZRS

Napovednik