Veleposlaništvo RS Tokio /

Dobrodošli na spletni strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu!

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo na Japonskem in v Republiki Filipini, varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb na Japonskem in v Republiki Filipini ter pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje med Republiko Slovenijo in Japonsko ter Republiko Slovenijo in Republiko Filipini na vseh področjih.

Vabimo vas, da sledite našim aktivnostim in spremljate aktualno dogajanje veleposlaništva tudi na socialnih omrežjih in sicer na portalu FacebookTwitter profilu in na Instagram profilu.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu 

09. 08. 2022

Spominska slovesnost za žrtve atomske bombe v Hirošimi in Nagasakiju z jasnim sporočilom o nadaljevanju aktivnosti za svet brez jedrskega orožja

Spominski slovesnosti na žrtve atomske bombe v Hirošimi in Nagasakiju sta potekali še 77. leto zapored. Sodelujoči so se poklonili spominu na tiste, ki so izgubili življenje zaradi atomskega bombardiranja, in podprli sporočilo obeh mest o svetu brez jedrskega orožja in trajnem miru.

V imenu Republike Slovenije se je slovesnosti udeležila ga. Tina Vodnik, začasna odpravnica poslov na Veleposlaništvu RS v Tokiu. 

Letošnji slovesnosti sta imeli poseben pomen zaradi zaostrenih razmer zaradi vojne v Ukrajini ter groženj z uporabo jedrskega orožja. Župan Hirošime je pozval svet, naj ne ponavlja napak, ki so pred 77 leti uničile njegovo mesto, župan Nagasakija pa je pozval k zavezanosti, naj bo Nagasaki zadnje mesto, ki je utrpelo atomski bombni napad. 

Ob robu so se predstavniki diplomatskega zbora srečali z dijaki osnovnih šol v Hirošimi, ki so podali vsaki državi sporočilo miru ter z go. Teruko Yahato, ki je preživela napad atomske bombe na Hirošimo.

18. 07. 2022

In Memoriam dr. Vladimir Kos

Tokio, 18.7.2022

Z veliko žalostjo sporočamo, da je za vedno utihnil glas dr. Vladimirja Kosa, velikega Slovenca, ki je vrsto let živel in delal v Tokiu. Družini, svojcem in njegovim sopotnikom izrekamo iskreno sožalje.

Dr. Kos je bil pomemben član slovenske skupnosti na Japonskem in je vidno prispeval k dobrim odnosom in prijateljstvu med dvema državama. V Tokio je pripotoval leta 1956 kot jezuitski misijonar. Njegovo življenje na Japonskem je vključevalo delo duhovnika, po vojni je skrbel za sirote v predmestju Tokia, kasneje je dolga leta poučeval na priznani Univerzi Sophia. Poseben pečat pri prepoznavnosti Slovenije na Japonskem je pustilo njegovo umetniško ustvarjanje.

Leta 2004 ga je predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek odlikoval z Zlatim redom za zasluge. Odlikovanje je dr Kos prejel za književni opus, prispevek k slovenski kulturi in jeziku v svetu ter človekoljubna dejanja. Leta 2014 je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada za zbirki »Pesmi z japonskih otokov« in »Ob rahlo tresoči se tokijski harfi«. V razlagi k nagradi so ga poimenovali kot »največjega pesnika emigracije«. 

Dr. Kos se je z veseljem udeleževal srečanj Slovencev v organizaciji veleposlaništva in Slovensko-japonske prijateljske skupine. Praznovanje slovenskega kulturnega praznika je vselej vsebovalo tudi Kosovo poezijo. Pri starosti 96 let je na zaprosilo veleposlaništva napisal čudovito in ganljivo pesem ob 30. obletnici državnosti Republike Slovenije, ki jo dr. Vladimirju Kosu v spomin objavljamo spodaj.

Za vse nas na veleposlaništvu ostaja v spominu njegov vedno nasmejani obraz in poezija mehkih besed. Njegov opus opeva obe domovini, Slovenijo in Japonsko, deželi, ki jima je ostajal zvest vse do konca. Čeprav ga življenje ni prikrajšalo za marsikatero trpko izkušnjo, je s svojim pristopom sporočal, da je vsak trenutek, četudi še tako težak, zgolj preizkušnja, zgolj stopnička na poti k lepšemu, svetlejšemu jutri. Veliko nasmehov med zvezdami.

 

Moj potni list

ČEZ LETA TRI − ČE BOG DA − BOM STO LET ...

MOJ POTNI LIST − ODKAR ŽIVIM V TUJINI

JE VES SLOVENSKI! FOTO LE JE BLED:

KOT DA DOLŽAN SEM NEKAJ ZGODOVINI ...

SLOVENSKEGA PEČATA NI ME SRAM −

DRŽAVA SMO − PEČAT TO IZPRIČUJE!

IN TUDI, ČE BOM MORAL KDAJ DRUGAM ...

SLOVENSKI POTNI LIST Z MENOJ POTUJE!

PO BARVAH MI SLOVENIJA DIŠI:

V POMLAD CVETOV, V ZAMAKNJENOST PLANINE,

V JESEN SADOV IN GOB, V ZLATÓ IZ VIN ...

IN V ZIMO S SNEGOM, Z ANGELČKI IZ GLINE.

 

Vladimir Kos, april 2021

 

 

27. 06. 2022

Odprtje razstave v Tokiu o Almi M. Karlin z naslovom "Končno Japonska!"

Veleposlaništvo RS v Tokiu je skupaj s Pokrajinskim muzejem Celje, nemškim kulturnim centrom OAG Haus ter veleposlaništvom Avstrije v Tokiu in Avstrijskim kulturnim forumom Tokio odprlo razstavo o Almi M. Karlin z naslovom "Končno Japonska!".
Z razstavo smo obeležili stoto obletnico prihoda znamenite pisateljice, novinarke in svetovne popotnice Alme M. Karlin na Japonsko ter trideseto obletnico vzpostavitve diplomatskih stikov med Slovenijo in Japonsko.
V uvodnem nagovoru je veleposlanica dr. Polak Petrič poudarila, da je treba Almo M. Karlin predstaviti kot svetovljanko in osebo, v kateri so združene zgodovine treh evropskih narodov – slovenskega, nemškega in avstrijskega. Gre za pomembno sporočilo Alme M. Karlin, posebej še v sedanjih časih, ko v Evropi divja vojna. Alma M. Karlin je bila tudi izjemna ženska, ki je bila pred svojim časom. Njeno delo želimo na Japonskem predstaviti tudi skozi prizmo spodbujanja enakosti spolov.
Odprtja so se udeležili ugledni gostje, med drugim avstrijska veleposlanica na Japonskem dr. Elisabeth Bertagnoli, predsedujoči parlamentarni skupini japonsko-slovenskega prijateljstva Aisawa Ichiro, Kenko Sone, generalni direktor za kulturne zadeve na Japonskem ministrstvu za zunanje zadeve, in Stefan Speidel, član upravnega odbora OAG – The German East Asiatic Society. Slavnostni govorniki so posebej izpostavili Almo M. Karlin kot državljanko sveta, ter njeno željo po znanju, njen pogum in odločenost.
Avtorica razstave Barbara Trnovec je izpostavila pomen Alme M. Karlin kot nosilke vrednot ter željo, da se Almo končno postavi ob bok največjih svetovnih popotnikov. Zbranim je predstavila njene izjemne dosežke – Karlin je svet je prepotovala na način, kot nihče pred njo, po vrnitvi s potovanja pa je s potopisi dosegla osupljiv mednarodni uspeh in prepoznavnost.
Odprtja razstave se je udeležil tudi direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, ki je zbranim predstavil drugi najstarejši slovenski muzej in njegove dragocenosti.  

Dogodka so se udeležili številni predstavniki diplomatske skupnosti na Japonskem, predstavniki kulturnih in izobraževalnih institucij ter Slovenci, ki živijo na Japonskem.

24. 06. 2022

Sprejem od dnevu državnosti Republike Slovenije in 30. obletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Japonsko, 22. junija 2022

Veleposlaništvo RS v Tokiu je dne 22. junija 2022 za diplomatsko skupnost, slovenske državljane in predstavnike japonskih institucij organiziralo sprejem ob dnevu državnosti in ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Japonsko. Dogodka se je udeležilo okrog 90 ljudi.

Veleposlanica dr. Polak Petrič je v pozdravnem nagovoru poudarila, da so politični odnosi med državama na izjemno visoki ravni, kar se odraža tudi v številnih obiskih visokih predstavnikov in sodelovanju na najvišji ravni v zadnjih nekaj letih. Obe državi delita poglede in interese glede pomembnih globalnih vprašanj, kot so boj proti podnebnim spremembam, obramba človekovih pravic, multilateralizem, implementacija aktivnosti na Zahodnem Balkanu in v Indopacifiški regiji. Veleposlanica je tudi čestitala vsem Slovenkam in Slovencem za njihov doprinos k prijateljstvu med obema državama. 

Sledil je nagovor predstavnika Zgornjega doma japonskega parlamenta in člana Japonsko-slovenske parlamentarne skupine prijateljstva poslanca Hirofumija Takinamija, ki zastopa prefekturo Fukui, in generalnega direktorja za Evropo v MZZ Japonske g. Hidekija Uyame. Oba sta čestitala Sloveniji za dan državnosti.

Namestnik ministrice za digitalno politiko g. Koichi Akaishi je ob koncu nazdravil veleposlanici dr. Polak Petrič, se ji zahvalil za opravljeno delo in poglobitev odnosov med državama ter ji zaželel veliko sreče v prihodnje. 

Program je s čarovniško predstavo z naslovom "30th Anniversary Special Magic" popestril Youri Terashima, slovensko in japonsko himno pa je uvodoma na klavir zaigrala znana japonska pianistka ga. Harumi Hanafusa. 

Novice

01.06.2022  

ODPRTJE RAZSTAVE "JAPAN AT LAST!" OB 100. OBLETNICI PRIHODA ALME M. KARLIN NA JAPONSKO

Razstava:  JAPAN AT LAST! (Končno Japonska!)  27. junij (pon) - 3. julij (ned) 2022  Ob...


20.05.2022  

Haiku natečaj na svetovni dan čebel, 20. maj 2022

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu prireja  haiku natečaj ob 5. praznovanju...


20.05.2022  

Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih...


Veleposlaništvo na Facebook-u, Twitter-ju in Instagram-u

Na veleposlaništvu smo odprli portal na Facebook-u, kjer lahko spremljate aktualne zadeve na Japonskem.

Najnovejše novice lahko preberete tudi na našem Twitter profilu.

Fotografije, ki jih objavljamo, si lahko ogledate na našem Instagram profilu.

Veleposlaništvo Republike Slovenije Tokio

14-12 Minamiaoyama 7-chome 
Minato-Ku 
Tokyo 107- 0062 
Japan

T: + 81 3 54 68 62 75
F: + 81 3 54 68 11 82

E: vto@gov.si

    sloembassy.tokyo@gov.si

E-naslov za konzularne zadeve: consular.tokyo@gov.si

Nujna pomoč državljanom Republike Slovenije  izven delovnega časa.  Opozorilo: nujna pomoč ni namenjena vizumskim vprašanjem.

M: +81 90-1404-8999  

 

Twitter MZZRS

Napovednik