Veleposlaništvo RS Tokio /

Dobrodošli na spletni strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu!

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo na Japonskem in v Republiki Filipini, varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb na Japonskem in v Republiki Filipini ter pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje med Republiko Slovenijo in Japonsko ter Republiko Slovenijo in Republiko Filipini na vseh področjih.

Vabimo vas, da sledite našim aktivnostim in spremljate aktualno dogajanje veleposlaništva tudi na socialnih omrežjih in sicer na portalu FacebookTwitter profilu in na Instagram profilu.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu 

27. 06. 2022

Odprtje razstave v Tokiu o Almi M. Karlin z naslovom "Končno Japonska!"

Veleposlaništvo RS v Tokiu je skupaj s Pokrajinskim muzejem Celje, nemškim kulturnim centrom OAG Haus ter veleposlaništvom Avstrije v Tokiu in Avstrijskim kulturnim forumom Tokio odprlo razstavo o Almi M. Karlin z naslovom "Končno Japonska!".
Z razstavo smo obeležili stoto obletnico prihoda znamenite pisateljice, novinarke in svetovne popotnice Alme M. Karlin na Japonsko ter trideseto obletnico vzpostavitve diplomatskih stikov med Slovenijo in Japonsko.
V uvodnem nagovoru je veleposlanica dr. Polak Petrič poudarila, da je treba Almo M. Karlin predstaviti kot svetovljanko in osebo, v kateri so združene zgodovine treh evropskih narodov – slovenskega, nemškega in avstrijskega. Gre za pomembno sporočilo Alme M. Karlin, posebej še v sedanjih časih, ko v Evropi divja vojna. Alma M. Karlin je bila tudi izjemna ženska, ki je bila pred svojim časom. Njeno delo želimo na Japonskem predstaviti tudi skozi prizmo spodbujanja enakosti spolov.
Odprtja so se udeležili ugledni gostje, med drugim avstrijska veleposlanica na Japonskem dr. Elisabeth Bertagnoli, predsedujoči parlamentarni skupini japonsko-slovenskega prijateljstva Aisawa Ichiro, Kanko Sone, generalni direktor za kulturne zadeve na Japonskem ministrstvu za zunanje zadeve, in Stefan Speidel, član upravnega odbora OAG – The German East Asiatic Society. Slavnostni govorniki so posebej izpostavili Almo M. Karlin kot državljanko sveta, ter njeno željo po znanju, njen pogum in odločenost.
Avtorica razstave Barbara Trnovec je izpostavila pomen Alme M. Karlin kot nosilke vrednot ter željo, da se Almo končno postavi ob bok največjih svetovnih popotnikov. Zbranim je predstavila njene izjemne dosežke – Karlin je svet je prepotovala na način, kot nihče pred njo, po vrnitvi s potovanja pa je s potopisi dosegla osupljiv mednarodni uspeh in prepoznavnost.
Odprtja razstave se je udeležil tudi direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, ki je zbranim predstavil drugi najstarejši slovenski muzej in njegove dragocenosti.  

Dogodka so se udeležili številni predstavniki diplomatske skupnosti na Japonskem, predstavniki kulturnih in izobraževalnih institucij ter Slovenci, ki živijo na Japonskem.

24. 06. 2022

Sprejem od dnevu državnosti Republike Slovenije in 30. obletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Japonsko, 22. junija 2022

Veleposlaništvo RS v Tokiu je dne 22. junija 2022 za diplomatsko skupnost, slovenske državljane in predstavnike japonskih institucij organiziralo sprejem ob dnevu državnosti in ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Japonsko. Dogodka se je udeležilo okrog 90 ljudi.

Veleposlanica dr. Polak Petrič je v pozdravnem nagovoru poudarila, da so politični odnosi med državama na izjemno visoki ravni, kar se odraža tudi v številnih obiskih visokih predstavnikov in sodelovanju na najvišji ravni v zadnjih nekaj letih. Obe državi delita poglede in interese glede pomembnih globalnih vprašanj, kot so boj proti podnebnim spremembam, obramba človekovih pravic, multilateralizem, implementacija aktivnosti na Zahodnem Balkanu in v Indopacifiški regiji. Veleposlanica je tudi čestitala vsem Slovenkam in Slovencem za njihov doprinos k prijateljstvu med obema državama. 

Sledil je nagovor predstavnika Zgornjega doma japonskega parlamenta in člana Japonsko-slovenske parlamentarne skupine prijateljstva poslanca Hirofumija Takinamija, ki zastopa prefekturo Fukui, in generalnega direktorja za Evropo v MZZ Japonske g. Hidekija Uyame. Oba sta čestitala Sloveniji za dan državnosti.

Namestnik ministrice za digitalno politiko g. Koichi Akaishi je ob koncu nazdravil veleposlanici dr. Polak Petrič, se ji zahvalil za opravljeno delo in poglobitev odnosov med državama ter ji zaželel veliko sreče v prihodnje. 

Program je s čarovniško predstavo z naslovom "30th Anniversary Special Magic" popestril Youri Terashima, slovensko in japonsko himno pa je uvodoma na klavir zaigrala znana japonska pianistka ga. Harumi Hanafusa. 

ODPRTJE RAZSTAVE "JAPAN AT LAST!" OB 100. OBLETNICI PRIHODA ALME M. KARLIN NA JAPONSKO

Razstava: 

JAPAN AT LAST! (Končno Japonska!) 

27. junij (pon) - 3. julij (ned) 2022 

Ob stoletnici obiska slovenske pisateljice in svetovne popotnice Alme M. Karlin na Japonskem vas vabimo na ogled potujoče razstave o njenem življenju in poti okoli sveta. 

Kraj: German Cultural Center Tokyo (vstop prost) 

   7-5-56 Akasaka, Minato-ku, Tokyo 107-0052 

Čas: 10:00 - 18:00 

Vljudno vabljeni!

20. 05. 2022

Haiku natečaj na svetovni dan čebel, 20. maj 2022

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu prireja  haiku natečaj ob 5. praznovanju Svetovnega dneva čebel!

Natečaj bo odprt od Svetovnega dneva čebel, 20. maja 2022, do 20. junija 2022.

Tema natečaja so čebele in čebelarstvo.

Sprejemamo po en haiku na osebo.

Haikuje nam lahko pošljete preko nabiralnikov naslednjih medijev:

Twitter (@SLOinJP), Facebook (@Slovenian Embassy in Tokyo), Instagram (@sloinjp) 

Svoj haiku pa lahko pošljete tudi na naslov

sloembassy.tokyo@gov.si

Skupaj s haikujem nam sporočite tudi svoje osebne podatke (ime in priimek, poštni in elektronski naslov).

Poslane haikuje bomo objavili na Instagramu Veleposlaništva RS v Tokiu, zmagal pa bo haiku z največ všečki.

Veselimo se branja rezultatov vaše ustvarjalnosti!

20. 05. 2022

Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. V evropskem letu mladih je letošnja obeležitev namenjena prihodnosti čebelarstva, ozaveščanju o njegovem pomenu in vlogi mladih pri tem. 

V evropskem letu mladih namenjamo posebno pozornost pomenu prenosa znanj in ozaveščanju mladih o pomenu opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja. Slovenija že vrsto let posebno pozornost namenja ozaveščanju mladih o pomenu čebel in čebelarstva, tudi z vsakoletnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki ga pripravljamo s partnerji v državah po svetu. Želimo si, da bi tudi drugod, kot v Sloveniji, zanimanje za čebelarstvo in čebelarske dejavnosti naraslo, zlasti med mladimi.

Čebele in drugi opraševalci zagotavljajo eno najpomembnejših ekosistemskih storitev, pomembnih za delovanje naravnih in kmetijskih ekosistemov, torej za pridelavo hrane in biotsko raznovrstnost. O njihovi nenadomestljivi vlogi v videu razmišljajo mladi čebelarji z vsega sveta in izpostavljajo njihovo ključno vlogo pri zanesljivi pridelavi hrane, povezanost z naravo in ohranitev življenja na Zemlji, čebelarstvo pa jim predstavlja vir inspiracije, jih pomirja in povezuje z ostalimi čebelarji.

Vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel je pomembna prednostna naloga Slovenije doma in v tujini, s katero si prizadeva za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev in poziva h krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje. 

Organizacija za hrano in kmetijstvo Združenih narodov na današnji dan organizira poseben virtualni dogodek z naslovom Zavzemimo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja.

26. 03. 2022

Dan sajenja medovitih rastlin, 26. marec

26. marca je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije tudi na Japonskem potekal projekt Dan sajenja medovitih rastlin. Veleposlaništvo RS je skupaj z lokalno neprofitno organizacijo Ginza Honeybee Project "Ginpachi" v Tokiu organiziral setev sončnic, kozmej ter sajenje sivke, robide in borovnic. Postavili smo tudi spominsko tablo z informacijami o projektu.

Setev in sajenje sta potekala v urbanem vrtu na strehi stolpnice v Ginzi, enem izmed centrov Tokia. Ginpachi je v delu najvišjega nadstropja že v preteklosti postavil nekaj čebelnjakov ter tako začel projekt pridobivanja medu v urbanem Tokiu. Namen tokratnega dogodka je bil izboljšanje življenjskega prostora tem čebelam ter povečanje biotske raznolikosti tokijskega centra.

S strani VTO smo udeležence dogodka seznanili z bogato čebelarsko tradicijo Slovenije ter pomenu čebelarstva v zvezi z ohranjevanjem naravnega okolja in njegovega trajnostnega razvoja.

 

 

Novice

18.02.2022  

Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

Volivce, ki stalno ali začasno prebivajo na Japonskem in v Republiki Filipini, obveščamo, da bodo...


17.02.2022  

Logo 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov Slovenije in Japonske

Kot napovedano v videonagovoru veleposlanice Slovenije v Tokiu, dr. Ane Polak Petrič, in...


Veleposlaništvo na Facebook-u, Twitter-ju in Instagram-u

Na veleposlaništvu smo odprli portal na Facebook-u, kjer lahko spremljate aktualne zadeve na Japonskem.

Najnovejše novice lahko preberete tudi na našem Twitter profilu.

Fotografije, ki jih objavljamo, si lahko ogledate na našem Instagram profilu.

Veleposlaništvo Republike Slovenije Tokio

14-12 Minamiaoyama 7-chome 
Minato-Ku 
Tokyo 107- 0062 
Japan

T: + 81 3 54 68 62 75
F: + 81 3 54 68 11 82

E: vto@gov.si

    sloembassy.tokyo@gov.si

E-naslov za konzularne zadeve: consular.tokyo@gov.si

Nujna pomoč državljanom Republike Slovenije  izven delovnega časa.  Opozorilo: nujna pomoč ni namenjena vizumskim vprašanjem.

M: +81 90-1404-8999  

 

Twitter MZZRS

Napovednik