Veleposlaništvo RS Tokio /Konzularne storitve /Vozniška dovoljenja na Japonskem /

VOZNIŠKA DOVOLJENJA NA JAPONSKEM


Veleposlaništvo RS v Tokiu ne izdaja več prevoda slovenskega vozniškega dovoljenja v japonščino, s katerim bi lahko vozili na Japonskem.


Slovenskim državljanom je na Japonskem dovoljena vožnja z mednarodnim vozniškim dovoljenjem (MVD). Tega pridobite na AMZS, pred odhodom na Japonsko. Več informacij o tem je dostopnih na tej povezavi.

Ob tem velja, da Japonska lahko omeji veljavnost MVD za vsak posamezni obisk države. V vsakem primeru je dolžina obiskovalčevega bivanja določena z veljavnostjo njegovega vizuma ali z drugim dovoljenjem za bivanje.

Če si voznik na Japonskem uredi prebivališče, MVD preneha veljati. V tem primeru morate pridobiti japonsko vozniško dovoljenje.

Pogoji za vložitev zahtevka za izdajo japonskega vozniškega dovoljenja so:

- Veljavno nacionalno vozniško dovoljenje, ki je prevedeno. Prevod lahko opravi Veleposlaništvo proti plačilu konzularne takse. Prevod se opravi zgolj za postopek izdaje japonskega vozniškega dovoljenja.

Preden veleposlaništvo zaprosite za prevod, vas prosimo, da pri Japonskem združenju za avtomobilsko industrijo (Japanese Automobile Federation, JAF) preverite, če bosta prevod veleposlaništva in overitev prevoda zadostovala v regiji, kjer imate prebivališče. Nekaterim državam namreč JAF ne dovoljuje prevoda na veleposlaništvu, ampak je obvezen prevod s strani JAF. Prevode opravi mednarodna služba JAF. Več o tem na tej povezavi.

- Dokazilo o bivanju na Japonskem najmanj tri mesece (akumulativno). 

Za izdajo japonskega vozniškega dovoljenja je treba:

- Predložiti dokumente, ki so navedeni zgoraj.
- Opraviti preizkus sposobnosti ("aptitude test").
- Opraviti preizkus poznavanja cestnih pravil.
- Opraviti testno vožnjo s testnim avtomobilom.

Vse potrebne dokumente je treba oddati na policiji določene prefekture. V Tokiu je za to pristojna policijska postaja Samezu (opomba: stran policije je le v japonščini.

Več informacij o izdaji japonskega vozniškega dovoljenja najdete na strani JAF.