Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
28.12.2020  

Nova pravila vstopa na Japonsko

Japonska vlada je sprejela nova pravila vstopa v državo, ki bodo v veljavi od 28.12.2020 do konca januarja 2021, kot sledi:

1. Začasna prepoved vstopa na Japonsko za tujce iz vseh držav in regij. Izjema velja za tujce, katerim je že bil izdan vizum za vstop na Japonsko, bo načeloma dovoljen vstop, razen za tiste tujce, ki so se nahajali v Veliki Britaniji, v Republiki Južni Afriki ali v državi, za katero je Japonska izdala najvišjo, tretjo, stopnjo opozorila 14 dni pred potovanjem in bodo prispeli v državo po 4.1.2021.

2. Začasna neveljavnost ukrepov, vezanih na izjeme za japonske državljane in tuje rezidente, ki se po kratkem poslovnem potovanju vračajo oziroma ponovno vstopajo na Japonsko. Slednji so bili oproščeni 14-dnevne karantene. Odslej bo 14 dnevna karantena na domačem naslovu ali v prostorih, ki jih določi vlada, obvezna.

3. Poostritev ukrepov, vezanih na izvajanje karantene. Vsi tisti, ki vstopajo ali se vračajo na Japonsko iz držav in regij, katerih oblasti so potrdile prisotnost oziroma okužbe nove oblike covida-19, ki se hitreje širi,  bodo morali ob vstopu na Japonsko predložiti negativni izvid testa na covid-19, ki ga opravijo v 72 urah pred odhodom na Japonsko. Prav tako bodo morali ponovno opraviti test na covid-19 ob vstopu na Japonsko. Tisti, ki ne bodo predložili negativnega izvida na covid-19, bodo morali vstopiti v 14 dnevno karanteno v prostorih, ki jih določi vlada. Izjeme od navedenega pravila veljajo za tiste države in regije, s katerimi ima Japonsko podpisan sporazum o uvedbi posebnega postopka za poslovneže, in postopka za rezidente. Več o tem na tej povezavi.

Države in regije, ki so omenjene v tem odstavku, bosta sproti določala Ministrstvo za zunanje zadeve Japonske in Ministrstvo za zdravje, delo in blaginjo Japonske. Od 26. decembra 2020 so na seznamu naslednje države in regije, poleg že določenih Velike Britanije in Republike Južna Afrika: Francija, Italija, Irska, Islandija, Nizozemska, Danska, Belgija, Avstralija, Izrael.

4. Japonskim državljanom in tujim rezidentom je vstop v državo mogoč, ob upoštevanju pravil vstopa v državo. Potnikom svetujemo, da se glede najnovejših informacij glede vstopa na Japonsko, pred odhodom pozanimajo na veleposlaništvu Japonske v državi, v kateri se trenutno nahajajo.