Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
25.03.2021  

AGRITECH - Odkrijte potencial Slovenije in Japonske v kmetijstvu

Veleposlaništvo Republike Slovenije na Japonskem je skupaj z Agencijo SPIRIT in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Japonske 25. marca 2021 organiziralo virtualno konferenco z naslovom "AGRITECH -  Odkrijte potencial Slovenije in Japonske v kmetijstvu".

Na dogodku so uvodoma zbrano občinstvo nagovorili veleposlanica RS na Japonskem dr. Ana Polak Petrič, veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima, minister za kmetijsko RS dr. Jože Podgoršek in namestnik ministra-poslanec dr. Seishi Kumano. Poslovno-investicijsko okolje Slovenije je predstavila ga. Dijana Madžarac iz MGRT RS, potencial v slovenskem kmetijskem sektorju pa dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS. G. Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor AGRA je predstavil aktivnosti in načrte sejma AGRA 2021 in pričakovanja za leto 2022.  Dr. Takuya Sato iz japonskega Ministrstva za kmetijsko pa je predstavil delovanje Platforme za integracijo znanja in inovacij (FKII).

Nato je svoje inovativne rešitve v kmetijskem sektorju predstavilo šest slovenskih in japonskih podjetij: KUBOTA CORPORATION (JAP) (ki je pred časom investiralo v slovensko podjetje Efos), ACIES BIO (SLO), AC PLANTA (JAP), ARK Inc. (JAP) in PanOrganix (SLO). Ob koncu konference je zaključke podal dr. Tomaž Kostanjevec, direktor Agencije Spirit. Konference se je udeležilo 119 sodelujočih.

Glavni poudarki virtualne konference:

- Slovenija in Japonska sta se obe zavezali prehodu na ničelno ogljično družbo do leta 2050. Slednje predstavlja osnovo za nadaljnje ukrepanje in poslovanje, med drugim tudi na področju kmetijstva.

- Podnebne spremembe, rast prebivalstva in vse manj rodovitne obdelovalne zemlje predstavljajo velik izziv za kmetijstvo. Uporaba novih tehnologij in umetne inteligence, ki med drugim spodbujata bolj trajnostno proizvodnjo kmetijskih pridelkov, je tako ključnega pomena za prihodnost kmetijstva.

- Obe državi spodbujata sodelovanje na kmetijskem področju in želita, da bi se sodelovanje v prihodnje še okrepilo. Kmetijski sektor v obeh državah ima določene skupne lastnosti – npr. majhne, družinske kmetije, pomanjkanje delovne sile na kmetijah. 

- Slovenija je 22. marca 2021 sprejela odločitev o tem, da postane članica Platforme za integracijo znanja in inovacij (FKII), ki je v pristojnosti japonskega Ministrstva za kmetijstvo. Znotraj platforme sodeluje 3000 predstavnikov iz celega sveta, v okviru platforme pa razvijajo cca. 200 inovativnih projektov. Platforma združuje japonska podjetja in podjetja sodelujočih držav, japonsko vlado, 26 tujih držav preko svojih veleposlaništev (npr. Indijo, Nizozemsko, Hrvaško, Romunijo, Madžarsko, Poljsko, sedaj pa tudi Slovenijo) in raziskovalce vseh sodelujočih držav. V prihodnje bo ključnega pomena, da v FKII projekte vključimo slovenska podjetja ter slovenske raziskovalce in znanstvenike in univerze, ki bi skupaj z japonskimi kolegi razvijali inovativne rešitve v kmetijstvu.

Več o FKII platformi si preberite na tej povezavi.

- Tokratni dogodek je le prvi v nizu mnogih v prihodnje. V času AGRA 2021 bodo organizirana hibridna B2B srečanja zainteresiranih slovenskih in japonskih podjetij.

- Potekajo tudi pogovori o ko-sponzorstvu AGRA 2022 s strani Japonske, ko bosta državi tudi obeleževali 30. obletnico diplomatskih odnosov.