Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
12.10.2012  

Volitve predsednika Republike Slovenije

Predsednik državnega zbora je razpisal volitve predsednika Republike Slovenije. Za dan volitev je določil nedeljo 11. novembra 2012 in nedeljo 2. decembra 2012 za dan izvedbe morebitnega drugega kroga.

Predsedniške volitve na Japonskem bodo potekale na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tokiu. Volišče na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tokiu, na naslovu 14-12 Minamiaoyama, 7-chome Minato-ku, Tokio, bo na dan volitev odprto med 9.00 in 17.00 uro po lokalnem času.

Razgrnitev volilnih imenikov:
30. avgusta 2012 je potekalo pakiranje posebnih volilnih imenikov (PVI) za razgrnitev in pošiljanje le-teh na vsa diplomatsko konzularna predstavništva RS. Volilni imeniki za razgrnitev so na diplomatsko konzularna predstavništva RS posredovani z namenom ureditve vpisov v volilni imenik.

Vsak volivec ima pravico pregledati vpise v volilnem imeniku in opozoriti na napake ali pomanjkljivosti kot so npr. pravilnost vpisa naslova in osebnega imena volivca*. Vse spremembe osebnih imen, ki so posledica spremembe matičnih dejstev (sklenitev ZZ, razveza, priznanje očetovstva…) je mogoče odpraviti le s posredovanjem tujega izpiska iz matične knjige.

* V kolikor nameravate glasovati na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tokiu, lahko od ponedeljka do petka, med 9:30 in 16:30 uro, pokličete na telefonsko veleposlaništva – 03-5468-6275  –  in preverite ali ste vpisani v volilni imenik ter ali so vaši podatki pravilni. Klice bomo sprejemali do 26. oktobra 2012.

1. Glasovanje izseljencev (osebe s stalnim prebivališčem v tujini):
Izseljenci (slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini) bodo na naslove stalnega prebivališča prejeli obvestilo o razpisu volitev in možnih načinih uresničevanja volilne pravice. Skupaj z obvestilom bodo prejeli tudi volilni material, ki bo vseboval  dve uradni prazni glasovnici in dve volilni karti za prvi in morebitni drugi krog volitev.

Izseljenci lahko uresničujejo volilno pravico:
a) na diplomatsko konzularnem predstavništvu RS v državi, kjer so vpisani v posebni volilni imenik, ali

b) po pošti (vsi volivci s stalnim prebivališčem v tujini bodo na svoj naslov prejeli dve glasovnici in volilni karti z navodili), ali

c) v Republiki Sloveniji (če se v času volitev nahajajo v Sloveniji). V RS bodo odprta posebna volišča (OMNIA) namenjena izseljencem. Tisti izseljenci, ki želijo glasovati na volišču OMNIA, morajo svojo namero sporočijo okrajni volilni komisiji oziroma upravni enoti najkasneje do 8. novembra 2012.

2. Glasovanje zdomcev (osebe z začasnim prebivališčem v tujini):
Zdomci (slovenski državljani z začasnim prebivališčem v tujini) lahko uresničujejo volilno pravico:
a) osebno na enem izmed diplomatsko konzularnih predstavništev RS z odprtim voliščem,

b) po pošti,

c)  na svojem volišču v Republiki Sloveniji.

Zdomci, ki želijo voliti na diplomatsko konzularnem predstavništvu ali po pošti morajo svojo namero pravočasno, do 11. oktobra 2012, sporočiti Državni volilni komisiji. Zahtevek lahko posredujejo po pošti na naslov Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, po faksu na št. +386 1 43 31 269 ali po elektronski pošti na naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si  (zaradi podpisa mora biti zahtevek skeniran). Upoštevali se bodo le tisti zahtevki, ki bodo na naslov DVK prispeli najkasneje do 30 dni pred izvedbo predčasnih volitev, to je do 11. oktobra 2012.

Zahtevki za glasovanje in dodatne informacije o volitvah so dostopne na spletni strani Državne volilne komisije www.dvk.gov.si.