Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
12.10.2012  

20. letnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Japonsko

 Na današnji dan  praznujemo 20. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Japonsko.

Obletnico ponuja priložnost za razmislek o razvoju in sadovih odličnih medsebojnih odnosov, hkrati je to priložnost za njihovo nadgradnjo nadaljnjo krepitev.

K prijateljskim odnosom med državama, ki temeljijo na odprtem političnem dialogu, je prispevalo tudi  skoraj dvajsetletno delovanje slovenskega veleposlaništva v Tokiu ter odprtje veleposlaništva Japonske v Ljubljani leta 2006. Vse pomembnejši so tudi stiki med ljudmi, ki pomagajo k boljšemu razumevanju naših kultur in so trden temelj na nadaljnji razvoj sodelovanja na različnih področjih.

 Ob tej priložnosti sta pismi z dobrimi željami za nadaljnje sodelovanje izmenjala predsednika vlade Republike Slovenije Janez Janša ter predsednik vlade Japonske Yoshihiko Noda, prav tako zunanja ministra obeh držav, Karel Erjavec in Koichiro Gemba.  Predsednik vlade Republike Slovenije  Janez Janša je med drugim izrazil upanje, da se bo sodelovanje obeh držav na zunanjepolitičnem, gospodarskem, znanstvenem, akademskem in kulturnem področju še poglabljalo.  Minister za zunanje zadeve Karel  Erjavec pa je v pismu  izrazil tudi občudovanje nad pogumom japonskega ljudstva ob lanski hudi naravni nesreči ter nad učinkovitostjo Japonske pri odpravi njenih posledic.

 Dobrim željam se ob tej priložnosti pridružuje tudi  veleposlaništvo Republike Slovenije na Japonskem.

http://www.kpv.gov.si/nc/si/medijsko_sredisce/novica/article/225/6265/

 

Foto:Izmenjava kopij pisem predsednikov vlad in ministrov za zunanje zadeve Republike Slovenije in Japonske ob 20. letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med namestnikom zunanjega ministra Japonske Kazuyukijem Hamado in veleposlanico Heleno Dornovšek Zorko, Ministrstvo za zunanje zadeve Japonske, 12.oktober 2012