Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
11.05.2011  

Zakonodajni referendumi - 5.6.2011

Referendumi bodo potekali 5. junija 2011, na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tokiu.  

Volišče na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Tokiu, na naslovu 14-12 Minamiaoyama, 7-chome, Minato-ku, Tokyo 107-0062, bo odprto med 9.00 in 17.00 uro po lokalnem času.

1) Slovenski državljani, ki imajo prijavljeno stalno prebivališče v tujini (izseljenci - nimajo prijavljenega stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji) lahko glasujejo na naslednja načina: 

a) na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, če so vpisani v posebni volilni imenik*. Postopek glasovanja poteka na enak način kot na volišču v Sloveniji  (identifikacija volivca z osebnim dokumentom, podpis volivca, glasovanje z glasovnico). 

b) po pošti, pri čemer pa mora - za razliko od državnih volitev - pri referendumu volivec  zahtevati tako glasovanje pri Državni volilni komisiji.

Rok za prijavo za glasovanje po pošti  je 21. maj 2011. Velja rok prispetja!  Zapozneli zahtevki se kot prepozno vloženi zavržejo. 

Zahtevek za glasovanje po pošti za izseljence je dostopen na spletni strani:

http://www.dvk.gov.si/Junij2011/dokumenti/zahtevek_posta_izseljenci.doc

Izseljenec, ki bo na dan 5. junija 2011 v Republiki Sloveniji, se lahko odloči, da bo glasoval na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote) – tako imenovana volišča »OMNIA«. Za to volišče morate ta svoj namen sporočiti Državni volilni komisiji ali okrajni volilni komisiji, na območju katere boste glasovali, najpozneje do 2. junija 2011.

2) Slovenski državljani, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, a začasno živijo v tujini (zdomci) lahko glasujejo:

a) na izbranem diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, če o tem pravočasno obvestijo Državno volilno komisijo na zahtevanem obrazcu. Postopek glasovanja poteka na enak način kot na volišču v Sloveniji (identifikacija volivca z osebnim dokumentom, podpis volivca, glasovanje z glasovnico).

b) po pošti, če o tem pravočasno obvestijo Državno volilno komisijo na zahtevanem obrazcu.

Rok za prijavo za glasovanje po pošti ali na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu je 21. maj 2011. Velja rok prispetja! Zapozneli zahtevki se kot prepozno vloženi zavržejo.

Zahtevek za glasovanje na diplomatsko-konzularnem predstavništvu ali po pošti za zdomce je dostopen na spletni strani:

http://www.dvk.gov.si/Junij2011/dokumenti/zahtevek_posta_zdomci.doc

Vse zahtevke pošljite na naslov: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali po faksu na številko 011-386-1-433-1269, ali po elektronski pošti (skenirano zaradi podpisa): rvk(at)gov.si najkasneje do 21. maja 2011.

Podrobne informacije in zahtevki so dostopni na spletni strani Državne volilne komisije www.dvk.gov.siNa spletni strani si lahko ogledate vsebine zakonov, o katerih se odloča na referendumu.