Predstavitev slovenske kuhinje v novembrski izdaji japonskega kuharskega mesečnika 'Dancyu'
Popularni japonski kuharski mesečnik 'Dancyu' predstavlja v svoji novembrski izdaji slovensko kuhinjo in naslavlja Slovenijo kot 'kraljestvo ajde' v Evropi.
"Soba-gaki (žganci), ajdov kruh …! Slovenija, kraljestvo ajde v Evropi
Presenetljivo, vsaka jed na mizi je narejena iz ajde!
Žganci – slovenski soba-gaki, obrnjenek – ajdovi cmoki z maslom in smetano ter kolač iz ajdove kaše. Najbolj zanimiv je ajdov kruh. To so jedi slovenske tradicionalne kuhinje.
Lepa dežela v središču Evrope, ki jo na severu obkrožajo Alpe in na jugu Jadransko morje in ki je velika kot japonski Šikoku, je v resnici ena od večjih proizvajalk ajde na svetu. Pravzaprav je letna poraba ajde na prebivalca večja kot na Japonskem. Ajda se uporablja za pripravo rezancev, kruha ali kot priloga k mesnim jedem. Široka ajdova polja pričajo, kako Slovenci ljubijo ajdo.
Še vedno je veliko ljudi, ki imajo najraje prav ajdov kruh. Je namreč okusen in nasiten ter najboljši v kombinaciji z medom, pršutom in vinom.
Slovenci imajo radi hrano. Uživajo v različnih kuhinjah in kulinariki sosednje Italije in Avstrije imata velik vpliv.
Hkrati uživajo v življenju, v gorništvu in vodnih športih, in tako kakovostno izrabljajo svoj prosti čas. So pa tudi zelo delaven narod.
Za Slovence je zajtrk izredno pomemben obrok. V primerjavi s preteklostjo, ko so jedli veliko ajde, so danes na mizi tudi lažje jedi, na primer sendviči. Matere še dandanes pripravljajo uravnotežen zajtrk za svojo družino. Rek, da je 'zajtrk glavni obrok dneva', v Sloveniji še kako drži.
To je obraz Slovenije, ki je je sicer oddaljena, vendar se nam zdi tako blizu."