Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
13.03.2011  

Obvestilo za slovenske državljane

Vse od potresa 11. marca dalje je slovensko veleposlaništvo v Tokiu neprestano v kontaktu s slovenskimi državljani na Japonskem, z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije, z EU delegacijo v Tokiu in državami članicami, ter prav tako z japonskimi oblastmi in institucijami. Veleposlaništvo redno spremlja ukrepe japonskih oblasti za umiritev stanja po potresu in tsunamiju z posledicami naravne katastrofe, vključno s stanjem v nuklearni elektrarni Fukushima.

Po podatkih veleposlaništva nihče od slovenskih državljanov na Japonskem ni bil poškodovan, prav tako se nihče ne zadržuje na področju okrog nuklearne elektrarne Fukushima, kjer so japonske oblasti iz preventivnih razlogov pozvale k evakuaciji v pasu 20 km okrog elektrarne. Kljub temu prosimo vse slovenske državljane na Japonskem, da nas takoj obvestijo, če se znajdejo v težavah oziroma če pridejo v stik s slovenskimi državljani, ki potrebujejo pomoč.

Veleposlaništvo redno spremlja dogodke in ukrepe na področju Fukushime, kjer je po zadnjih podatkih situacija pod nadzorom. Slovenskim državljanom priporočamo, da se držijo navodil japonskih oblasti, da se oskrbijo s pitno vodo ter redno spremljajo situacijo preko medijev in na internetu. Tudi Evropska komisija je v sodelovanju z državami članicami vzpostavila poseben sistem monitoringa in nadzora nad stanjem v Fukushimi.

Še enkrat prosimo, da nas v primeru, ko potrebujete kakršnokoli pomoč ali nasvet, takoj kontaktirate po emailu (helena.drnovsek-zorko(at)gov.si ali vto(at)gov.si) ali po telefonu. Če nas ne morete kontaktirati preko telefonske številke veleposlaništva +81 (0)3 5468 6275, nas lahko pokličete tudi na mobilno številko 080 2268 2330, v primeru, da nobena teh številk ne deluje, tudi na 03 6805 1809.

Zahvaljujemo se tudi vsem rojakom na Japonskem, ki so bili v kontaktu z veleposlaništvom in ki so nas obveščali o situaciji.