Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
30.03.2009  

CZ PEU pripravilo obisk ekonomskih svetovalcev VP držav članic EU

V organizaciji češkega PEU so ekonomski svetovalci VP držav članic EU 26. in 27. 3. 2009 opravili delovni obisk prefekture Kagoshima. Delovnega obiska se je udeležil tudi Matjaž Koprol, prvi sekretar.

V času delovnega obiska se je skupina evropskih ekonomskih svetovalcev srečala z guvernerjem prefekture Kagoshima Yuchiro Ito, županom mesta Kagoshima Mori Hiroyuki ter predstavniki japonskih podjetij in turističnimi delavci prefekture Kagoshima. Na posebno željo češkega PEU si je skupina ogledala tudi »Češko vas«, ki je postavljena v tej prefekturi.

Delovni obisk v prefekturi Kagoshima je bil dobra iztočnica za navezavo novih stikov z gospodarskimi in turističnimi predstavniki prefekture, ki je zanimiva tudi za promocijo slovenskih podjetij v tej prefekturi, ki leži na skrajnem jugu Japonske in zavzema 9,187 km² površine. Sestoji iz dveh polotokov, Satsuma in Osumi, in številnih oddaljenih otokov, in ima skupno 46 občin, 18 večjih mest, 24 manjših mest in 4 vasi.

Prefektura Kagoshima pridela obilne količine kmetijskih in morskih izdelkov odlične kakovosti. Lokalna prehrambena industrija, ki uporablja te vrhunske sestavine, se je naglo razvila v glavnega dobavitelja hrane za vso državo. Prav tako se je v regiji Kokubu-Hayato skoncentrirala večina napredne elektronske industrije in tehnologije. Kagoshima je edina prefektura na Japonskem, ki premore opremo za vesoljske raziskave in izstreljevanje raket.