Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
07.04.2009  

Obisk Itochu Corporation

Itochu (www.itochu.co.jp) je tretje največje japonsko podjetje in med 150 največjimi podjetji na svetu. Obisk je bil namenjen predstavitvi možnosti gospodarskega sodelovanja s Slovenijo. Vodstvu Itochu so bila predstavljena naslednja področja, kjer so možnosti za skupne projekte tako v Sloveniji/Evropi kot na Japonskem:

- Energetika, obnovljivi viri energije. Itochu je eden večjih svetovnih investitorjev v obnovljive vire. Na področju solarne energije ima v Evropi zelo velike naložbe na Norveškem(proizvodnja panelov). Doslej pa so vlagali (sončne elektrarne) še na Madžarskem, Italiji, Bolgariji itd. Veliko izkušenj imajo na področju biomase (kogeneracije), "clean coal" tehnologij itd.

- Skupni projekti v EU - izpostavljena sta bila proizvodnja hrane in avtomobilska industrija. Japonska vlada je pripravila obsežen program spodbud za izvoz japonske hrane in Itochu je v tem okviru še posebej zanimal projekt proizvodnje gob (maitake in eringi) v Sloveniji, ki se že nekaj časa pripravlja. Pri realizaciji so takoj pripravljeni sodelovati. Zanima jih tudi sodelovanje s slovenskimi izdelovalci avtomobilskih komponent nove generacije.

- Sodelovanje na področju ICT. Podetje CTC (največji japonski sistemski integrator) že dalj časa sodeluje s slovenskim podjetjem Telargo. Skupaj razvijajo telematiko za japonski trg. Sodelovanje se uspešno razvija. Itochu je pokazal interes tudi za druge IT tehnologije, ki nastajajo v Sloveniji. Na tem področju so priložnosti tudi za srednja in mala slovenska podjetja.

- Skupni projekti v JV Evropi (BiH, Kosovo, Makedonija,Srbija). Države kot so Kosovo, Srbija, BiH in Makedonija so upravičene do japonske pomoči - ODA. Ta se v zadnjem obdobju namenja predvsem za okoljske in infrastrukturne projekte, še zlasti za razžvepljevalne naprave. Tovrstna pomoč je praviloma v obliki jenskih kreditov (tied loans) za japonsko opremo in tehnologijo. Projekte praviloma realizirajo podjetja kot je Itochu v sodelovanju z japonskimi proizvajalci opreme. Za izvedbo pa potrebujejo tudi lokalni inženiring, proizvodnjo, logistiko itd. To je priložnost za slovenska podjetja, ki so aktivna na tem področju.