Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
13.04.2009  

Obisk NEDO

10.aprila 2009 je veleposlanik RS Miran Skender obiskal NEDO - New Energy and Industrial Technology Development Organization (www.nedo.go.jp), vladno organizacijo, ki skrbi za R&D nacionalno pomembnih projektov zlasti na področju energetike in novih industrijskih tehnologij. Srečal se je predsednikom Takahikom Yamamotom s sodelavci. NEDO, ki deluje od 1980 ima približno 2.5 mlrd USD letnega proračuna in zaposluje 1000 ljudi. Okrog 60% aktivnosti predstavljajo R&D novih tehnologij na področju energetike ostalo pa industrijske tehnologije.

NEDO sodeluje pri razvoju tehnologij in pilotskih projektov , ki jih vlada opredeli kot nacionalne prioriete. V zadnjem odbobju so to nove tehnologije na področju energetike (npr.clean coal), obnovljivi viri (solarna in vetrna energije ter goriva iz biomase) in gorilne celice. Dalje biotehnologija, nanotehnologija in novi materiali, robotika itd. Posebno aktiven je NEDO na področju izmenjave emisijskih kvot (emission trading). Japonska ne bo dosegla kjotskega protokola, zato pospešeno kupuje pravice (v Evropi na Češkem in Ukrajini).

NEDO je s projekti aktiven v Aziji, medtem ko je sodelovanje z EU (DČ EU) še na začetku. Na področju obnovljivih virov je bila letos pripravljena delavnica na temo fotovoltaike in skladiščenja energije. Delavnica naj bi postala tradicionalna in naj bi spodbujala skupne projekte na področju obnovljivih virov.

Za Slovenijo so zlasti pomembne tehnologije, ki jih japonska podjetja s pomočje NEDO razvijajo na področju biogoriv. Z MHI potekajo pogovori o skupnem pilotskem projektu proizvodnje metanola iz biomase. Razvoj tehnologije je podprl tudi NEDO (pilotski obrat v Nagasakiju), zato obstaja možnost, da bo vključen tudi v izvedbo pilotskega projekta v Sloveniji, če bo do njega prišlo. NEDO je vključen v razvoj vrste tehnologij na področju obnovljivih virov (gorilne celice, baterije nove generacije itd.), zato si bo VTO prizadeval, da bi v Slovenijo pritegnili čimveč projektov, ki jih želijo/nameravajo razvijati v Evropi.