Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
20.04.2009  

Obisk gospodarskega združenja KEIDANREN

16.aprila je veleposlanik RS Miran Skender obiskal KEIDANREN (najvplivnejše gospodarsko združenje na Japonskem) in se srečal z generalnim direktorjem T.Kimbaro s sodelavci.

Keidanren redno organizira gospodarske delegacije v posamezne dele sveta za katere menijo, da obstajajo možnosti za razvoj sodelovanja. Predstavljena so bila prizadevanja Slovenije za krepitev gospodarskega sodelovanja z Japonsko ter predlagano naj japonska gospodarska delegacija obišče tudi Slovenijo. Misija Keidaren je bila v Sloveniji zadnjič pred 14-imi leti. V tem času so se pogoji za razvoj gospodarskega sodelovanja z Japonsko bistveno spremenili in zato bi bil obisk delegacije Keidanren konec leta 2009 ali v začetku 2010 izredno pomemben. Sicer pa Keidanren v zadnjem času namenja sodelovanju z EU izjemno pozornost, še posebej zaradi tega, ker so pogajanja med J.Korejo in EU o sklenitvi sporazuma o prosti trgovini (FTA) v zaključni fazi. 

GD Kimbara je pohvalil sodelovanje z Slovenijo, ki je bilo intenzivno zlasti v času slovenskega predsedovanja EU. Predsednik vlade Janša se je v času vrha EU-Japonska aprila 2008 v Tokiu srečal tudi z vodstvom Keidaren. Realno je obisk delegacije v Sloveniji  pričakovati v začetku leta 2010. Predvidoma jo bo vodil Y.Kobayashi, predsednik Mitsubishi Chemicals.