Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
28.02.2020  

OBVESTILO ZA SLOVENSKE DRŽAVLJANE

Japonska vlada je 24. februarja 2020 sprejela strategijo zajezitve virusa covid-19 v državi. V skladu z oceno japonske vlade nadaljnje preprečitve virusa covid-19 na Japonskem ni mogoče izključiti, zato so bili sprejeti številni ukrepi, od odpovedi množičnih zborovanj in dogodkov z večjim številom obiskovalcev, do določenih omejitev na lokalni ravni.
V primeru, da oseba, ki potuje na Japonsko, kaže simptome okužbe z virusom covid-19, lahko pričakuje potovalne zamude in karantenske ukrepe, ki lahko vključujejo znatne stroške, v primeru neustreznega potovalnega zdravstvenega zavarovanja. 

Svetujemo, da pred vsakim odhodom na Japonsko:
• Spremljate vstopne pogoje na Japonsko, glede katerih imajo zadnje informacije veleposlaništva ali konzulati Japonske;
• Spremljate ažurne informacije objavljene na spletnih straneh Svetovne zdravstvene organizacije
• Izvedete registracijo svojega potovanja na ministrstvu za zunanje zadeve preko obrazca: "Podatki o potovanju v tujino".
 
Ob bivanju na Japonskem vedno spoštujete navodila lokalnih oblasti. Spletna stran pristojnega ministrstva za zdravje je dostopna tukaj.

Če menite, da ste zboleli, sledite tem navodilom.

Za nujne primere smo vam na veleposlaništvu na voljo na dežurni številki: 03-5468-6275 ali na +8190 1404 8999.

Slovenskim državljanom v tej državi svetujemo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in navodila ter usmeritve lokalnih oblasti.