Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
19.10.2021  

Dogodek Europe Readr v Tokiu z naslovom "Europe Readr meets Sentsuku", 18. oktobra 2021

Veleposlaništvo RS v Tokiu je v sodelovanju z državami EUNIC grozda (Finska, Danska, Delegacija EU, Madžarska, Češka Republika, Nemčija, Irska, Portugalska) v Tokiu 18. oktobra 2021 organiziralo dogodek Europe Readr z naslovom "Europe Readr meets Sentsuku", na katerem je bila odprta inštalacija Europe Readr.

 

Gre za inštalacijo iz rabljenih materialov, ki so jo zasnovali in izvedli arhitekti co+re (prof. Darko Radović in prof. Davisi Boontharm) s študenti treh japonskih univerz (Univerza Meiji, Univerza Keio in Japan Women University) in lokalnimi arhitekti Arco, ki spodbujajo japonski stil urbanizacije, t.i. machi-zukkuri stil (gre za stil gradnje, renovacije zgradb, pri katerem sodelujejo lokalni prebivalci in lokalna uprava, in ki želi izboljšati bivanje lokalnega prebivalstva). Inštalacija bo služila kot knjižnica na odprtem, ki bo služila zbiranju in branju evropske in japonske literature s strani lokalnega prebivalstva.

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu je, v imenu slovenskega predsedstva Svetu EU 2021, zasadilo slovensko lipo, ki bo knjižnici na prostem nudila senco. Ob lipi je postavljena spominska plošča slovenskega predsedstva Svetu EU o pomenu lipe v slovenski tradiciji in povabilu prebivalcem, naj se zbirajo in berejo pod njenimi krošnjami. 

 

Veleposlanica dr. Polak Petričeva, ki je otvorila dogodek, je v govoru poudarila, da knjižnica na prostem predstavlja srce projekta Europe Readr na Japonskem. Europe Readr je najpomembnejši kulturni dogodek Slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki je nastal v sodelovanju s 27 državami EU in evropskimi institucijami. Na Japonskem smo projekt poimenovali "Read With, To and In-between".  Gre za projekt, ki spodbuja raznolikost, solidarnost in razumevanje med nami, državami EU.

 

Na Japonskem smo s projektom začeli 1. julija 2021, ko smo po številnih knjižnicah in univerzah v Tokiu in Informacijskih centrih EU izobesili plakate o digitalni knjižnici Europe Readr, do katere je možen dostope s QR kodo. Plakat bo na voljo tudi v hiši v Sentsuku.

 

Veleposlanica dr. Polak Petrič je še dodala, da ima v težkih časih pandemije zbiranje pod lipo tudi simbolični pomen. Pandemija vodi v vse večjo osamljenost. Izrazila je upanje, da bo lipa rastla skupaj z lokalno skupnostjo in nudila osvežujočo senco vsem, ki so bodo zbirati pred hišo v Sentsuku. Izrazila je upanje, da se bo projekt Europe Readr nadaljeval tudi po koncu slovenskega predsedovanja Svetu EU.

 

Prof. dr. Darko Radovič, predstavnik arhitektov co+re, je poudaril pomen maachi-zukkuri stila in snovanje idej pri nastajanju projekta z vpletenimi deležniki. Izrazil je upanje, da bo inštalacija živela dalje in se preoblikovala skozi čas. S co+re že pripravljajo nov projekt o odzivanju lokalnega prebivalstva na inštalacije in življenju inštalaciji po postavitvi (vpliv na družbo).

 

G. Aoki, predstavnik ARCO Architects in najemnik hiše v Sentsuku, je izrazil veselje nad postavitvijo inštalacije in njeno umestitvijo v lokalno skupnost. V prihodnje si želi še tesnejše sodelovanje s Slovenijo in ostalimi veleposlaništvi EU.

 

Prilagamo kratek video posnetek o dogodku: https://youtu.be/QanhElr1hSc

 

Predstavitev dogodka v angleškem jeziku je prav tako dostopna na uradni strani projekta Europe Readr.