Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
24.11.2021  

Dogodek v počastitev 30. obletnici samostojnosti Slovenije in slovenskega predsedovanja Svetu Evropske Unije, s posebnim poudarkom na umetni inteligenci in robotiki, 11. novembra 2021

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu je v Hotelu Hilton 11. novembra 2021 organiziralo dogodek ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki je vključeval slavnostno večerjo, s poudarkom na 30. obletnici in slovenskemu predsedovanju Svetu Evropske Unije ter na umetni inteligenci in robotiki. 
Slavnostne večerje, ki jo je moderiral g. Shirota iz  Televizije Tokyo MX, se je udeležilo 67 povabljenih gostov iz japonske poslovne in politične sfere, ki tesno sodelujejo z Veleposlaništvom RS v Tokiu oziroma s Slovenijo.

Uvodoma je veleposlanica dr. Ana Polak Petrič poudarila, da je letošnje leto nekaj posebnega za Slovenijo, saj smo junija praznovali 30. obletnico samostojnosti, v drugi polovici lega pa Slovenija predseduje Svetu Evropske unije. Oba navedena dogodka predstavljata razvoj Slovenije kot demokratične, gospodarsko razvite in svobodne države v osrčju Evrope.

Slavnostna govorka in častna gostja na dogodku je bila predsednica Zgodnjega doma japonskega parlamenta ga. Akiko Santo. Spomnila je na turbuletne čase osamosvajanja Slovenije. Navkljub slednjim je Slovenija uspela zagotoviti gospodarsko rast in postati industrializirana država. Santo je izrazila spoštovanje do voditeljev Slovenije in vizijo, ki so jo slednji imeli, ter dnevna prizadevanja slovenskih državljanov.
Slavnosti govor je imel tudi generalni direktor za evropske zadeve v MZZ Japonske g. Hideki Uyama, ki je čestital Sloveniji za 30. obletnico samostojnosti. Državi sta partnerki in delita temeljne vrednote kot so demokracija, človekove pravice in vladavina prava. Japonska ceni močno podporo Slovenije evropski integraciji Zahodnega Balkana in se veseli poglobitve sodelovanja s Slovenijo na Zahodnem Balkanu. Naslednje leto bosta državi praznovali 30. obletnico diplomatskih odnosov in GD Uyama je izrazil upanje, da bodo odnosi med državama še močnejši v prihodnje.

Tematski del večera je bil posvečen umetni inteligenci in robotiki. V uvodnem nagovoru je minister za digitalno preobrazbo g. Mark Boris Andrijanič poudaril, da je ponosen, da je Slovenija sedež visoko tehnoloških raziskav in inovacij (sedež Unesco centra za umetno inteligenco in rojstni kraj Govorečega Toma). Med možnimi področji sodelovanja med Slovenijo in Japonsko v prihodnje je minister Andrijanič navedel okvir zelene energije, nove tehnologije v kmetijstvu, zdravstvu in družbi 5.0. Slovenija tudi vidi možnosti sodelovanja z Japonsko v okviru Pobude treh morij in na Zahodnem Balkanu.

Namestnik ministrice za digitalizacijo g. Koichi Akaishi je izrazil navdušenje nad entuziazmom za inovacije v slovenski vladi, na univerzah in v zasebnem sektorju ter nad širjenjem koncepta Družba 5.0. v času PSEU 2021. Povabil je Slovenijo, kot predsedujoče Svetu EU, k sodelovanju pri izvedbi pobude "prost pretok podatkov na osnovi zaupanja" ("Data Free Flow with Trust").

Dr. Maša Jazbec, vodja DDTLab-a iz Trbovelj, je za dogodek VTO pripravila video predstavitev o uporabi kreativne robotike, tj. o projektu NeuroYaski. V okviru projekta je mogoče z mislimi usmerjati robota, ki nariše sliko.

Prof. Hiroshi Ishiguro je na dogodku predstavil družbo, ki živi v simbiozi z avatarji in ki naj bi jo vzpostavili do leta 2050. Vsak posameznik bi imel svojega avatarja (najprej starejši odrasli, invalidi), s katerim bi presegel omejitve telesa, možganov, prostora in časa.

V umetniškem delu večera je nastopil slovenski rojak Katsura Sunshine, Slovenec, ki se je rodil v Kanadi, živi pa v Tokiu, in ima med drugim tedenske predstave na Broadwayu. Katsura Sunshine je v japonščini in angleščini izvedel točko tradicionalnega japonskega rakugo teatra, v katero je inovativno vpletel poudarke iz slovenske kulture.

Ob robu večerje je bila organizirana razstava slovenskih podjetij in izdelkov, pri kateri je sodelovalo 17 razstavljavcev. Razstave se je udeležilo okrog 160 ljudi. Udeležence je, poleg veleposlanice dr. Polak Petrič, nagovorila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije ga. Maja Pak. Predstavitveni video le te si lahko ogledate na tej povezavi