Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
22.08.2012  

Predsedniške volitve 2012 – potrjevanje obrazcev podpor predsedniškim kandidatom

V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 57/2012, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika republike, ki bodo potekale v nedeljo, 11. 11. 2012.

Potrjevanje obrazcev podpor predsedniškim kandidatom Skladno z določbami Zakona o volitvah predsednika republike (Uradni list RS, št. 39/92) lahko kandidate za predsednika predlagajo poslanci državnega zbora, politične stranke in volivci. Volivci določajo kandidate s podpisovanjem obrazca podpore. Posamezno kandidaturo lahko določi skupina najmanj 5000 volivcev.

Dajanje podpore volivcev oziroma poslancev Državnega zbora RS v postopku določanja kandidatur za predsednika republike bo potekalo v času od 20. 8. 2012 do vključno 17. 10 2012 na predpisanih obrazcih (priloženi spodaj, najdete pa jih tudi na speltni strani Državne volilne komisije RS)

Svojo podporo kandidatu lahko dajo tudi volivci, ki se med potekom roka za zbiranje podpor stalno ali začasno nahajajo v tujini, če svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije v tujini.

V omenjenem časovnem obdobju bo podporo možno dati tudi na veleposlaništvu v Tokiu. Volivec izpolni prvi del obrazca in se pred uradno osebo veleposlaništva lastnoročno podpiše. S seboj je potrebno prinesti osebni dokument.

Tako izpolnjen obrazec podpore volivec sam pošlje kandidatu ali njegovemu predstavniku, ki poskrbi, da se podana podpora pošlje pristojnim organom za vodenje evidence volilne pravice za vpis podpore v računalniško evidenco.

Obrazec podpore najdete tukaj