Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
01.07.2021  

Predsedovanje Republike Slovenije svetu Evropske Unije

V Tokiu je v hiši Evrope dne 30.6.2021 potekala prireditev ob prevzemu slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Na dogodku je veleposlanica dr Polak Petrič simbolno v imenu Slovenije prevzela zastavo EU od Portugalske ter predstavila prioritete predsedovanja. Poudarila je pomen, ki ga le-to ima za Slovenijo, v dneh ko praznujemo 30. obletnico samostojnosti. Odločitev izpred 30 let, skupaj z izbiro Slovencev, da vstopijo v EU in NATO leta 2004, predstavljajo ključne dogodke v zgodovini naše države – z njimi je Slovenija postala del demokratičnega sveta, s svobodnimi volitvami ter sistemom spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava.

VP dr Polak Petrič je tudi poudarila pomen partnerstva in zavezništva med EU in Japonsko, ki si ga bo Slovenija v času PEU2021 prizadevala negovati in krepiti. Pred nami so konkretni izzivi, s katerimi lahko dokažemo, kako močno je prijateljstvo med EU in Japonsko.

VP dr Polak Petrič je predstavila glavne aktivnosti predsedovanja v Tokiu- veleposlaništvo Slovenije v Tokiu bo organiziralo številne dogodke, začenši z brezplačno virtualno knjižnico evropske literature (Europe Readr) ter postavitvijo knjižnice pod lipo v osrčju Tokia. V Tokiu bo Slovenija organizirala tudi dogodek na temo umetne inteligence ter Družbe 5.0., na temo klimatskih sprememb v luči prihajajočega COP26 ter razpravo o mednarodnopravnih vidikih pomorske varnosti v Indopacifiku. Promovirali bomo tudi sodelovanje z državami Zahodnega Balkana kot eno zunanjepolitičnih prioritet PEU2021.

Udeležence je nagovoril tudi namestnik vodje misije EU v Toku g. Siemers, ki je priložnosti za sodelovanje med EU in Japonsko v kontekstu prioritet PEU2021. V imenu MZZ Japonske je nastopil namestnik generalnega direktorja za evropske zadeve g. Kawazu s poudarkom na pomenu sodelovanja med EU in Japonsko v Indopacifiku ter temelječ na skupnih vrednotah demokracije, spoštovanja človekovih pravic in vladavine prava. Sloveniji je zaželel srečo in ponudil roko sodelovanja.

Na dogodku smo predvajali tudi predstavitveni video PEU2021 režiserja Mitje Okorna in ga pospremili z besedami- "slike povedo več kot besede - zakaj je vredno verjeti v EU in zakaj smo ponosni, da smo del EU". Video je dosegljiv na tej povezavi.

Za kulturni program je poskrbel zbor japonskih študentov Tokijske univerze imenovan "Tokyo-Slovenia singers", ki so zapeli Odo radosti ter dve pesmi v slovenskem jeziku.

Zaradi omejitev v številu povabljenih smo pripravili tudi poseben video ob prevzemu predsedovanja Svetu EU, da bi lahko ta pomembni dogodek predstavili širši japonski javnosti. Video si lahko ogledate na tej povezavi.