Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
25.06.2021  

Praznovanje Dneva državnosti in 30. obletnice razglasitve samostojnosti Republike Slovenije

Veleposlaništvo RS v Tokiu je dne 24. junija 2021 organiziralo virtualno okroglo mizo na temo zgodovinskih vezi med Slovenijo in Japonsko. Okrogle mize se je udeležilo 39 ljudi. Na dogodku je najprej vse sodelujoče nagovorila veleposlanica dr. Ana Polak Petrič, nato pa tudi ministrica Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Helena Jaklitsch.

Veleposlanica dr. Polak Petrič je poudarila, da 30. obletnica samostojnosti in neodvisnosti ter prevzem predsedovanja Svetu EU s strani Slovenije med drugim predstavljata pomemben korak v razvoju Slovenije kot demokratične, uspešne in svobodne države v središču Evrope. Z razglasitvijo samostojnosti in neodvisnosti je Slovenija izpolnila svojo tisoč let staro željo o lastni državi, ki nam jo je uspelo ustanoviti s pomočjo lastnega jezika in kulture. Tega ne bi mogli storiti brez Slovencev v tujini in prijateljev Slovenije po celem svetu. Zahvalila se je vsem, ki pomagajo pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture v tujini, tudi na Japonskem.

Ministrica dr. Jaklitsch je vsem prisotnim, posebej še Slovencem na Japonskem, čestitala za praznik in se jim zahvalila za globoko povezanost s slovensko državo ter ohranitev zvestobe Sloveniji in lepoti njenega jezika ter za vse, kar so storili za povezovanje Japonske in Slovenije. Posebej se je zahvalila za podporo, ki je bila dana s strani Slovencev po svetu v prizadevanjih za samostojnost Slovenije. Slovenijo in Japonsko povezujejo številne lastnosti, kot npr. močna zavezanost delu, visoka kulturna aktivnost, globoko spoštovanje lastne dediščine ter vztrajnost pri soočanju s težavami. Ministrica je spomnila na svetovno popotnico in pisateljico Almo Karlin, ki je obiskala Japonsko pred nekaj manj kot 100 leti in o državi pisala novele, in na številne slovenske pesnike, ki so se preizkušali v pisanju haikujev in tanke.  

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala dr. Tinka Delakorda Kawashima iz Univerze v Hiroshimi, so sodelovali Slovenci in Japonci, ki so bili tesno vpleteni ali pa so od blizu spremljali razglasitev samostojnosti Slovenije leta 1991. To so bili profesor dr. Andrej Bekeš (soustanovitelj Oddelka za azijske in afriške študije na FF, Univerza v Ljubljani) gospa Jelisava Dobovšek Sethna (predsednica Skupine prijateljstva med Japonsko in Slovenijo), g. Yukio Mori (bivši časni konzul Slovenije v Tokiu) in novinar g. Yasuhiro Nagasaki (bivši poročevalec za televizijo HNK, ki se je v času osamosvajanja nahajal v Sloveniji).

Sodelujoči so predstavili svoje osebne izkušnje iz časa osamosvajanja Slovenije. Menili so, da je bilo osamosvajanje Slovenije zelo dobro organizirano, z dnevnimi tiskovnimi konferencami in stalnim obveščanjem tujih medijev, ki so bili naklonjeni Sloveniji. To obdobje je bilo intelektualno izredno zanimivo obdobje, polno upanja in pozitivnega pričakovanja ter "blagoslovljene nedolžnosti". Le malo ljudi je predvidelo napad JNA. Slovenija je bila po razglasitvi samostojnosti videna kot center Srednje Evrope.

Ob koncu je sodelujoče nagovoril tudi poslanec in predsedujoči parlamentarne Skupine prijateljstva med Japonsko in Slovenijo  g. Yasuhisa Shiozaki, ki je poudaril, da sta Slovenija in Japonska partnerici pri zagovarjanju temeljnih vrednot. Odnosi med državama so zelo dobri, med državama so bili v zadnjih letih organizirali številni visoki obiski, hkrati pa si državi prizadevata za krepitev odnosov.

Za kulturni program je poskrbel zbor japonskih študentov Tokijske univerze imenovan "Tokyo-Slovenia singers", ki so zapeli Zdravljico in slovensko narodno pesem Lipa zelenela je.

Dogodek si je mogoče ogledati na tej povezavi.