Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
18.02.2022  

Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

Volivce, ki stalno ali začasno prebivajo na Japonskem in v Republiki Filipini, obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

Volivci s stalnim naslovom na Japonskem in v Republiki Filipini in volivci, ki so na dan glasovanja začasno v navedenih dveh državah, ne bodo mogli glasovati na Veleposlaništvu RS v Tokiu, saj volišče na omenjenem veleposlaništvu ne bo odprto.

1. Volivci, ki začasno stanujejo v tujini in imajo stalno prebivališče v Sloveniji (zdomci), bodo lahko glasovali po pošti iz tujine. Ob tem velja, da morajo svojo namero o glasovanju po pošti iz tujine sporočiti Državni volilni komisiji najkasneje do 24. marca 2022 do 24. ure.

Vlogo za uresničevanje volilne pravice po pošti lahko volivec odda preko portala eUprava, na naslednji povezavi:
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5625
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5626

Ob tem volivcem svetujemo, da  zaradi zagotavljanja pravočasnega prispetja volilnega materiala na naslov začasnega prebivanja v tujini, čimprej oddajo vlogo preko portala eUprava.

2. Volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji (izseljenci) in so vpisani v posebni volilni imenik, lahko prav tako glasujejo po pošti iz tujine. Izseljenci, ki so po uradni dolžnosti vpisani v posebni volilni imenik bodo na naslov prijavljenega stalnega prebivališča v tujini prejeli volilno gradivo, s katerim lahko glasujejo po pošti.

3. Izseljenci, ki bodo na dan glasovanja v Republiki Sloveniji, lahko glasujejo na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote) oziroma na volišču »OMNIA«. Če želi volivec izseljenec glasovati na tem volišču, mora o tem obvestiti Državno volilno komisijo najkasneje do 20. aprila 2022, do 24. ure.

Vlogo za glasovanje v Republiki Sloveniji lahko volivec izseljenec odda preko portala eUprava na naslednji povezavi:
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5625
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=5626

Več informacij o volitvah v tujini:
https://www.gov.si/novice/2022-02-14-obvestilo-volivcem-redne-volitve-poslancev-v-drzavni-zbor-2022/?fbclid=IwAR3ZRSCQuPxFyHQVmPa7oFZyg-kN0sSM3ALx3LPqtYpd1LcJsljzwCpomF0