Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
28.09.2020  

Novosti glede vstopa v Slovenijo

Vlada RS je sporočila, da bo z 28. septembrom 2020 spremenila pravila odrejanja karantene. Rumeni seznam je nadomestila z oranžnim seznamom. Za vstop v Slovenijo iz vseh držav na rdečem in oranžnem seznamu sicer še vedno velja obvezna karantena. Vendar se je tej mogoče izogniti s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus. Test ne sme biti starejši od 48 ur, opravljen pa mora biti pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, v državi schengenskega območja ali v Sloveniji. 

Prav tako so se spremenila pravila za tiste, ki prihajajo iz držav na zelenem seznamu. Ob prehodu meje morajo predložiti dokazilo, da so v državi na zelenem seznamu prebivale neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo.

Vlada RS je določila 12 izjem, ko karantena ne bo odrejena, prav tako pa osebam ni treba predložiti negativnega izvida testa na novi koronavirus. Gre za čezmejne delovne migrante, osebe v mednarodnem prevozu, osebe, ki prevažajo blago ali osebe v Slovenijo, osebe v tranzitu čez Slovenijo, imetnike diplomatskih potnih listin, člani uradne tuje delegacije idr.

Več o tem na tej povezavi.