Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
10.10.2020  

Nova pravila vstopa na Japonsko

S 1. novembrom 2020 je Japonska uvedla nekatere novosti glede vstopa na Japonsko:

1.     Tuji poslovneži iz določenih držav, ki prihajajo na Japonsko za manj kot 72 ur, so oproščeni 14- dnevne karantene. Gre za države iz Azijsko-pacifiške regije, ki še niso uspele dogovoriti poslovnega tira (kot so ga Singapur, Južna Koreja in Vietnam). Poslovneži so obvezani predložiti negativne rezultate testa na covid-19 in natančen urnik obveznosti v času poslovnega obiska Japonske. Navedenim tujcem so dovoljeni le potovanja med naslovom nastanitve in delovnim mestom, pri tem pa ne smejo uporabljati javnih prevoznih sredstev. 

2.    Tujci, ki imajo status rezidenta, ne potrebujejo več zaprositi za dovoljenje za ponovni vstop v državo.

3.    Tujci, ki imajo status rezidenta in ki so se v 14 dneh pred vrnitvijo nahajali v 152 državah oziroma regijah, katerim Japonska ne dovoljuje splošnega vstopa (med njimi je tudi Slovenija), morajo predložiti negativni izvid testa na covid-19, ki ga opravijo v 72ih urah pred predvidenim letom (ob tem je treba uporabiti obrazec negativnega izvida v angleščini, ki ga mora ožigosati in podpisati zdravnik lokalne zdravstvene ustanove: priložiti word dokument; obrazec je sicer možno dobiti tudi na Veleposlaništvih Japonske)

4.    Japonska je 8 držav umaknila iz seznama držav oziroma regij, katerim je prepovedan vstop v državo. Gre za Avstralijo, Brunei, Kitajsko (tudi Hong Kong in Macau), Novo Zelandijo, Republiko Korejo, Singapur, Tajvan, Tajsko in Vietnam. Slednje pomeni, da lahko tujci iz teh držav vstopajo na Japonsko, tudi če prihajajo iz katere koli od 152 držav in regij, katerim je prepovedan vstop na Japonsko. Tujci iz navedenih držav morajo še vedno pridobiti vizum za vstop in upoštevati vse ukrepe, vezane na covid-19, ki so veljavni na Japonskem. 

5.    V veljavi še vedno ostajajo pravila, kot so bila sprejeta 1. oktobra 2020 (glej spodaj pod Veljavna pravila vstopa na Japonsko).