Veleposlaništvo RS Tokio /Novice /
03.12.2020  

Svečana podelitev odlikovanja reda za zasluge prof. dr. Yamauchiju, direktorju Instituta KEK na Veleposlaništvu RS v Tokiu, 2. decembra 2020

Veleposlaništvo RS v Tokiu je v sodelovanju z Uradom Predsednika Republike Slovenije dne 2.12.2020 organiziralo svečano podelitev odlikovanja reda za zasluge prof. dr. Yamauchiju, generalnemu direktorju Instituta KEK na Veleposlaništvu RS v Tokiu, in sicer zaradi njegovih zaslug na področju spodbujanja in podpiranja slovenske znanosti. Zaradi trenutne situacije, povezane s covid-19, dogodka ni bilo mogoče organizirati v Predsedniški palači v Sloveniji. V imenu predsednika RS g. Boruta Pahorja je odlikovanje reda za zasluge dr. Yamauchiju podelila veleposlanica dr. Polak Petrič.

Na svečanosti so s svojimi govori sodelovali prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, g. Seishi Shiobara, direktor Enote za raziskovalne dejavnosti v Ministrstvu za izobraževanje, kulturo, šport, znanost in tehnologijo, veleposlanik Janez Premože, vodja Sektorja za Azijo in Oceanijo,  prof. dr. Peter Križan in prof. dr. Boštjan Golob, oba iz Inštituta Jožef Šefan.

V uvodu so japonski študentje zapeli slovensko nacionalno himno Zdravljico in japonsko nacionalno himno.

V govoru je odlikovani prof. dr. Yamauchi se je zahvalil Republiki Sloveniji za izjemno odlikovanje. Dodal je, da s slovenskimi znanstveniki sodeluje že od leta 2000, ko se je sodelovanje vzpostavilo v okviru mednarodnega raziskovalnega projekta detektor Belle, nato pa nadaljevalo v okviru Raziskovalnega inštituta za visoko energijsko pospeševanje (KEK) v Tsukubi, katerega sam vodi. Zahvalil se je tudi japonskemu Ministrstvu za izobraževanje, kulturo, šport, znanost in tehnologijo, ki v celoti financira navedeni Inštitut in njegove projekte.